Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Η μεγάλη Ποντιακή οικογένεια αποχαιρετά τον καθηγητή Σ. Σφέτα

Η μεγάλη Ποντιακή οικογένεια αποχαιρετά τον καθηγητή Σ. Σφέτα
Η μεγάλη Ποντιακή οικογένεια αποχαιρετά τον καθηγητή Σ. Σφέτα

Ανακοίνωση για την απώλεια του καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σ. Σφέτα, εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.

Στην ανακοίνωση της τονίζει:

Η μεγάλη ποντιακή οικογένεια αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και ιδιαίτερη συγκίνηση έναν γνήσιο φίλο, άξιο συνεργάτη και συμπαραστάτη της, τον Σπυρίδωνα Σφέτα, ο οποίος έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας.

Ο Σπυρίδων Σφέτας, υπήρξε ένας διαπρεπής Βαλκανιολόγος, Καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στις Βαλκανικές Σπουδές. Βρισκόταν πάντοτε στο πλευρό της Ομοσπονδίας μας με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, γύρω από το ζήτημα της Γενοκτονίας των προγόνων μας, εισηγήσεις που καθήλωναν το κοινό, σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια που διοργάνωσε η Π.Ο.Π.Σ.

Γι’ αυτό και η Π.Ο.Π.Σ. δεν έχασε μόνο έναν σπουδαίο καθηγητή, έναν σπουδαίο άνθρωπο, αλλά και έναν γνήσιο φίλο της. Και αυτό το κενό θα είναι για πάντα δυσαναπλήρωτο. Μας παρηγορεί ότι αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Υ.Γ. Η φωτογραφία του εκλιπόντος είναι από την εισήγησή του στο 17ο Συνέδριο Εθνικής Αυτογνωσίας που διοργάνωσε η ΠΟΠΣ το 2016 στο Ηράκλειο Κρήτης με θέμα: «Η ανάδυση του τουρκικού εθνικισμού και η τύχη των χριστιανών της Ανατολής (1913-1923)».