Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Η Βουλή της Αυστραλίας συζητά ψήφισμα για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η Βουλή της Αυστραλίας συζητά ψήφισμα για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
Η Βουλή της Αυστραλίας συζητά ψήφισμα για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η Αυστραλιανή Βουλή θα συζητήσει απόψε ψήφισμα με το οποίο η κυβέρνηση Morrison  θα κληθεί να αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αυστραλίας (ANC-AU).

Αυτό το μεγάλο άλμα προς την αναγνώριση έρχεται στα βήματα του ιστορικού ψηφίσματος του 2018 με το οποίο αναγνωρίστηκαν οι Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων διά μέσω του πρίσματος της πρώτης φιλανθρωπικής εκστρατείας της Αυστραλίας υπέρ ανακούφισης των επιζώντων των γενοκτονιών.

Το ψήφισμα που έχει κατατεθεί με πρωτοβουλία του Trent Zimmerman (Φιλελεύθερου βουλευτή της περιφέρειας North Sydney) προτείνει στην Αυστραλιανή Κυβέρνηση να τηρήσει την δέσμευσή της προς την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948 για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας «την γενοκτονία την οποία έπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ του 1915 και του 1923 εναντίον των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ελλήνων και άλλων Χριστιανικών μειονοτήτων».

Πέρασαν 22 μήνες από την επίσημη παρουσίαση της  έκθεσης της Ηνωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, κατά την οποία υπογράφτηκε ένα Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αυστραλίας (ANC-AU), του Ασσυριανού Εθνικού Συμβουλίου Αυστραλίας (ANC) και του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου (AHC), το οποίο διακηρύσσει ότι η αναγνώριση των Γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων από την Αυστραλία αποτελεί προτεραιότητα για τις  κοινότητες αυτές.

Από τότε, πάνω από 40 Ομοσπονδιακοί βουλευτές έχουν ενωθεί με την Ηνωμένη Πρωτοβουλία Δικαιοσύνη, δεσμεύοντας τους εαυτούς τους να υποστηρίξουν τα καλέσματα υπέρ της εθνικής αναγνώρισης των Γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων.

«Από πολύ καιρό γνωρίζουμε ότι ο Αυστραλιανός λαός είναι υπέρ της αναγνώρισης και της δικαιοσύνης των Γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, και αναμένουμε ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι τους στην Καμπέρα θα χρησιμοποιήσουν το ψήφισμα αυτό για να καλέσουν την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό της Ιστορίας,» δήλωσε ο Διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αυστραλίας (ANC-AU), κύριος Haig Kayserian.

Η Βουλή της Αυστραλίας συζητά ψήφισμα για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Θυμίζουμε ότι η κίνηση του Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, με επίσημη δήλωσή του στις 24 Απριλίου, άλλαξε τα δεδομένα για το ζήτημα.

Και ο ομογενής Εργατικός βουλευτής Στάθης Γεωργανάς κατέθεσε πρόταση αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και Ασσυρίων στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

«Πρόκειται για μια πρόταση που δεν έχει κομματικό χαρακτήρα και τη στηρίζουν αρκετοί βουλευτές» ανέφερε μεταξύ άλλων κ. Γεωργανάς.

Ο ομογενής βουλευτής επισήμανε πως εάν δοθεί το πράσινο φως για τη συζήτηση από την κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία, η πρόταση θα έχει την απαιτούμενη στήριξη στη ψηφοφορία. Κι αυτό επειδή η πρόταση κατατέθηκε από τον ίδιο, ο οποίος  εκλέγεται με το Εργατικό Κόμμα, αλλά στηρίχθηκε και από τον βουλευτή των Φιλελευθέρων Τρεντ Ζίμερμαν.

Ο Στάθης Γεωργανάς στηρίζει την πρόταση και σε μαρτυρίες των ANZACS που βίωσαν από πρώτο χέρι τις θηριωδίες.

«Οι ANZACS ήταν οι πρώτοι αυτόπτες μάρτυρες των Γενοκτονιών τα έχουν γράψει, τα έχουν καταθέσει. Να πράξουμε όπως και άλλες χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία γιατί τέτοια καταστροφή δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ και αν δεν κρύβουμε την αλήθεια θα το σταματήσουμε από το να ξαναγίνει», συμπλήρωσε.

Η πρόταση ζητά από την ομοσπονδιακή βουλή να αναγνωρίσει ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία πραγματοποίησε πρακτικές συστηματικού διωγμού των Χριστιανών, Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων την περίοδο 1914-1922.