Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Προβολή του έργου «Αγροτικά αποτυπώματα Ασπροπύργου - Η Ποντιακή κουλτούρα» (Video)

Προβολή του έργου «Αγροτικά αποτυπώματα Ασπροπύργου - Η Ποντιακή κουλτούρα»
Προβολή του έργου «Αγροτικά αποτυπώματα Ασπροπύργου - Η Ποντιακή κουλτούρα»

Τη διαδικτυακή προβολή του βίντεο έργου «Αγροτικά αποτυπώματα Ασπροπύργου - Η Ποντιακή κουλτούρα» διοργάνωσαν το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου και με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με τη διαδικτυακή προβολή του βίντεο έργου «Αγροτικά αποτυπώματα Ασπροπύργου/Η Ποντιακή κουλτούρα» έκλεισαν στις 21 Δεκεμβρίου, για τη φετινή χρονιά, οι δυναμικές δράσεις που διοργανώθηκαν από την εικαστικό, performance artist Αιμιλία Μπουρίτη, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Αμολή», Ένα Συλλογικό Έργο στην Αγροτική, Μεταβιομηχανική, Πολυπολιτισμική Κοινότητα του Ασπροπύργου, του οποίου είναι παράλληλα η εμπνεύστρια του. Η λέξη «Αμολή» χρησιμοποιείται   από τους αγρότες του Ασπροπύργου και σημαίνει το αγροτικό αυλάκι που μεταφέρει το νερό ποτίζοντας την καλλιέργεια. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και κορυφώνονται τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου.


Το βίντεο έργο είναι μία καταγραφή του συμμετοχικού έργου που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο 2020 σε γειτονιά της περιοχής Γκορυτσάς Ασπροπύργου και αποτελείται από συμμετοχική δράση, site specific installation performance, μαρτυρίες και τραγούδια από Πόντιους κατοίκους από τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα. Το έργο μεταφέρει τις μαρτυρίες των Ποντίων για τη σχέση τους με την καλλιεργήσιμη γη και την ιστορία τους, αποκτά όμως μέσα στην περίοδο της πανδημίας μία επιπρόσθετη αξία καθώς ανασύρονται μνήμες που αφορούν μεταδοτικές σοβαρές ασθένειες όπως Τσιχότκα, Βράσα, Τσουμάμ όταν οι συμμετέχοντες ή οι πρόγονοι τους κατοικούσαν στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης. Το έργο μεταφέρει το μήνυμα ότι η δύναμη της τέχνης, η αλληλεγγύη της κοινότητας και η ιστορική μνήμη λειτουργούν απελευθερωτικά σε καιρούς πανδημίας.

Σκηνοθεσία, performance, εικαστική εγκατάσταση: Αιμιλία Μπουρίτη
Συμμετέχουν από την Ποντιακή κοινότητα οι: Ευθύμιος Ανδρεάδης, Ελένη Μασκαλίδου Κλαυδία Μασµανίδου, Χριστίνα Σοφιανίδου, Χρυσούλα Τοπαλίδη, Ελένη Τσιρίποβα
Λύρα - τραγούδι: Βασίλειος Σεµερτζίδης
Φωτογραφία - γραφιστικός σχεδιασμός: Βούλα Ανδρώνη
Κάμερα - επεξεργασία βίντεο: Χάρης Καρούτ