Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Κατέρρευσε η σκάλα των προσφύγων στο Καραμπουρνάκι στην Καλαμαριά

Κατέρρευσε η σκάλα των προσφύγων στο Καραμπουρνάκι στην Καλαμαριά
Κατέρρευσε η σκάλα των προσφύγων στο Καραμπουρνάκι στην Καλαμαριά

Όλες τις κινήσεις που έκανε η διοίκηση Δαρδαμανέλη, αλλά και τις παραλείψεις των προηγούμενων, προκειμένου να σωθεί και να κριθεί  διατηρητέα η ιστορική σκάλα στο Καραμπουρνάκι, αποκάλυψε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς.

Ήδη από τον πρώτο χρόνο της νέας Διοίκησης του Δήμου Καλαμαριάς, εστάλη έγγραφο προς την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου (ΚΕΔ), τονίζοντας την σπουδαιότητα του μνημείου και την επικινδυνότητα της κατάστασης, στην οποία περιήλθε, μετά από 70 χρόνια, χωρίς συντήρηση.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, ζήτησε την άρση της επικινδυνότητας τον Νοέμβριου του 2020, ενώ η ΚΕΔ τον Μάιο του 2021 δε δίστασε να ζητήσει την κατεδάφιση και απομάκρυνση της σκάλας, τη στιγμή που ο Δήμος είχε κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε η ιστορική σκάλα να κριθεί διατηρητέα. Ακολούθησε κατάθεση από πλευράς Δήμου αίτησης ακύρωσης του πρωτοκόλλου κατεδάφισης, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει την προσωρινή διαταγή, που ανέστελλε την εφαρμογή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Ωστόσο η οριστική εκδίκαση της υπόθεσης, έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου 2022.

«Δεν προλάβαμε να πάρουμε στα χέρια μας μία απόφαση, που να λέει ότι ο Δήμος μπορεί να παρέμβει, να τη σώσει και να διαφυλάξει τη μνήμη. Ατυχώς την Πρωτοχρονιά είχαμε την κατάρρευσης ενός τμήματος. Ευτυχώς είχαμε προνοήσει από πέρυσι και είχαμε τοποθετήσει προστατευτικά κιγκλιδώματα» εξηγεί ο κ. Δαρδαμανέλης και επισημαίνει: «Εμείς θέλουμε να συντηρηθεί η σκάλα, όμως η ιδιοκτησία στον Αιγιαλό δεν ανήκει στον Δήμο, αλλά στην ΚΕΔ. Η σκάλα εμπίπτει στις ενάλιες αρχαιότητες, οπότε πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν διάφοροι φορείς, για να μπορέσει να συντηρηθεί και να σωθεί η μνήμη. Από κει και πέρα, εάν ο κλήρος πέφτει στον Δήμο, τότε θα κάνουμε τα πάντα, για να μπορέσουμε να την αναστηλώσουμε, προκειμένου να σωθεί αυτό το γραφικό και ιστορικό σημείο στο Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς».