Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Καλαμαριά: Η Ιερά Μητρόπολη Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς τιμά το έτος μνήμης για τον Προσφυγικό Ελληνισμό

Καλαμαριά: Η Ιερά Μητρόπολη Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς τιμά το έτος μνήμης για τον Προσφυγικό Ελληνισμό
Καλαμαριά: Η Ιερά Μητρόπολη Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς τιμά το έτος μνήμης για τον Προσφυγικό Ελληνισμό

Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς για την παρουσίαση του Προγράμματος Επετειακών Εκδηλώσεων Έτους Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού 1922-2022.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο, Καραμαούνα 29, και παρέστησαν δημοσιογράφοι από πρακτορεία ειδήσεων και από τοπικής και εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών.

Μετά τον πρόλογο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου την παρουσίαση πραγματοποίησαν ο π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης, υπεύθυνος των καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και ο κ. Θεοδόσης Κυριακίδης, διδάκτορας ιστορικός και ερευνητής.

Η Καλαμαριά, μια προσφυγική πόλη της Ελλάδας, τιμά το Έτος Μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων και οι εκδηλώσεις που ξεκινούν θα διαρκέσουν όλη τη χρονιά, όπως έκανε γνωστό ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνος.

Καλαμαριά: Η Ιερά Μητρόπολη Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς τιμά το έτος μνήμης για τον Προσφυγικό Ελληνισμό

Την ευθύνη έχει ο ερευνητής, επιστημονικός συνεργάτης της έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Α.Π.Θ., Θεοδόσης Κυριακίδης. 

Τον Ιούνιο (16 και 17) διοργανώνεται επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: «Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Ιεραρχών του πριν, κατά και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή». Θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές και στόχος του είναι η ουσιαστική ανασκόπηση και η διεπιστημονική προσέγγιση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Ιεραρχών του καθ’ όλη την τραγική περίοδο των ιστορικών γεγονότων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου. 

Στις 19 Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας. Το μνημείο θα βρίσκεται στο προαύλιο Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στον Πολυχώρο τέχνης του Δήμου Καλαμαριάς Remezzo (27/5-10/6), θα είναι ανοιχτή για το κοινό έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στην εκατονταετηρίδα (1922-2022) από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Χαίρε Μικρασία». Στην έκθεση έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν είκοσι έξι (26) καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και τα έργα τους δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει πτυχές από τον πολιτισμό και την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη διαχρονία του. 

Καλαμαριά: Η Ιερά Μητρόπολη Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς τιμά το έτος μνήμης για τον Προσφυγικό Ελληνισμό

Την Κυριακή 26 Ιουνίου στο Στάδιο του Απόλλωνα Καλαμαριάς θα δοθεί επετειακή συναυλία με τίτλο «Τα Σμυρναϊκά τραγούδια ποιος σου τα ́μαθε», με την λαϊκή τραγουδίστρια, Γλυκερία. Μαζί της ενώνουν τις φωνές τους τα μέλη της τετράφωνης Νεανικής Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του π. Θεοδώρου Τσαμπατζίδη με συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας με καταξιωμένους μουσικούς δεξιοτέχνες της παράδοσης. 

Μία ακόμη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στο Γήπεδο Νέας Μηχανιώνας με τη συμμετοχή του Δημήτρη Μπάση και της Νεανικής Χορωδίας κσι Ορχήστρας της Ιεράς Μητρόπολης. Παράλληλα, θα εκδοθούν ένα πολυτελές λεύκωμα με τα Προσφυγικά Κειμήλια της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, στο οποίο θα παρουσιάζονται όλες οι εικόνες που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, την ανατολική Θράκη και τον Πόντο και βρίσκονται στην κατοχή της Μητρόπολης, καθώς επίσης και ένα λεύκωμα για την Καλαμαριά, με τα πορίσματα των ιστορικών ερευνών, από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Καραμπουρνάκι ως τις πτυχές της σύγχρονης εικόνας της πόλης, το οποίο ετοιμάζει ο ερευνητής Θεοδόσης Κυριακίδης.  

Η Ιερά Μητρόπολη θα κυκλοφορήσει επίσης δύο CD, ένα με τίτλο «Μικρασιατική Ραψωδία» σε στίχους του Θοδωρη Βουτσικάκη, μουσική του π. Θεόδωρου Τσαμπατζίδη, σολίστα τον Χρήστο Χαλκιά και τη συμμετοχή της Νεανικής Χορωδίας και Ορχήστρας της Μητρόπολης, και ένα δεύτερο με κείμενα του Φώτη Κόντογλου και παραμύθια από τη Μικρά Ασία.