Το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, Αυστραλίας τίμησε δημοσιογράφο |
Την ακόλουθη είδηση την διάβασα σε κυπριακή εφημερίδα και επειδή δεν είδα τίποτα στο «Νέο Κόσμο» σκέφτηκα να την μοιραστώ με το αναγνωστικό σας κοινό.
Για όσους ξέρουν τι συμβαίνει στην παροικία μας έχει ενδιαφέρον..
Το σχετικό ρεπορτάζ το υπογράφει ο Κρικόρ Τσακιτζιάν που σημειώνει:
«Παραμονή Πρωτοχρονιάς με περίμενε μια μεγάλη έκπληξη, όταν χτύπησε το κουδούνι και ήταν ο ταχυδρόμος. Μου έφερε ένα δέμα από τη μακρινή Αυστραλία. Το άνοιξα και με έκπληξη είδα μια τιμητική πλακέτα και έναν έπαινο σε πάπυρο, από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Ονούφριο Γοροζίδη.
Και στα δύο αναγράφονταν τα εξής:
“Το Ποντιακό ίδρυμα Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, απονέμει την πλακέτα αυτή στον κ. Κρικόρ Τσακιτζιάν για την ανεκτίμητη προσφορά του στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, τις απαρέγκλιτες αρχές του για μια ουσιαστική και αντικειμενική ενημέρωση, προασπιζόμενος την αλήθεια με όποιο κόστος”. ο πρόεδρος Ονούφριος Γοροζίδης.
Την απόφαση για την τιμητική αυτή διάκριση στο πρόσωπό μου, την πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος τον Αύγουστο του 2021. Ήταν η περίοδος που αντιμετώπιζα μια συντονισμένη επίθεση από κύκλους των Αθηνών και της Αυστραλίας, επειδή υπερασπιζόμουν το νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο.
Ο Αρχιεπίσκοπος, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεχόταν μια αήθη και εντελώς άδικη επίθεση από το στενό περιβάλλον του εκλιπόντος, πρώην Αρχιεπισκόπου μακαριστού Στυλιανού.
Άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από την αρχιεπισκοπή και εκκρεμούν σε βάρος τους δικαστικές υποθέσεις για διάφορα αδικήματα, τα οποία τέλεσαν είτε σε βάρος του νέου Αρχιεπισκόπου, είτε της ίδιας της Αρχιεπισκοπής, με το που είδαν ότι υπήρξε στην Ελλάδα δημοσιογράφος που παρουσίαζε το έργο του νέου Ιεράρχη και τον υπερασπιζόταν, άρχισαν τον υπόγειο πόλεμο με κάθε αθέμιτο μέσο.
Το εξοργιστικό δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι λιθοβολούσαν έναν ιεράρχη που είναι πραγματικο κόσμημα για την εκκλησία της Αυστραλίας και για το ποίμνιό του, αλλά προσπαθούσαν να κλονίσουν την πίστη των ομογενών, όχι μόνο απέναντι στο πρόσωπο του ηγέτη της εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου, αλλά και απέναντι στην ενότητά της, με κίνδυνο να υπάρξει διάσπαση και εκ νέου απομάκρυνση κοινοτήτων από την Αρχιεπισκοπή, που με τόσο κόπο επανενωσε ο Μακάριος.
Θεώρησα πως δεν έχει κανείς το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της εκκλησίας και να κλονίζει την πίστη του κόσμου, που τόσο έχει ανάγκη, ειδικά αυτή την περίοδο που όλοι οι θεσμοί δοκιμάζονται, και η πίστη πρέπει να μείνει ακλόνητη για να γίνει σανίδα σωτηρίας για τον απλό κόσμο.
Αυτά υπερασπίστηκα και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι. Γι’ αυτό και θεωρώ ιδιαιτέρως τιμητική αυτή την απονομή από τον κ. Γοροζίδη και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά.
Για μένα, είναι από τις σημαντικότερες διακρίσεις που μπορούσε να μου απονείμουν, την ώρα που η δημοσιογραφία στην Ελλάδα δοκιμάζεται και αμφισβητείται παγκοσμίως. Το να αναγνωρίζουν την ποιότητα της δουλειάς σου και το ήθος σου, σημαντικά ιδρύματα της ομογένειας του εξωτερικού και όχι να σου απονέμουν βραβεία στην Ελλάδα, φορείς της διαπλοκής και της παρέας των λίγων και εκλεκτών, είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να μου γίνει.
Διαβεβαιώ τους ομογενείς, αλλά και όλους εκείνους που παρακολουθούν επί χρόνια στην Ελλάδα τα όσα δημοσιεύω, πως θα συνεχίσω με τον ίδιο τρόπο να δημοσιογραφώ, με γνώμονα, το δίκιο, την αλήθεια και την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, μακριά από διαπλοκές και στήριξη συμφερόντων».
Αυτά γράφει ο κ. Τζακιτζιάν και γι αυτά, προφανώς, τιμήθηκε από τον κ. Γοροζίδη. Καλό είναι να τα ξέρουν και οι Έλληνες της Αυστραλίας.
Παναγιώτα Χαραλαμπίδη, Μελβούρνη
Πηγή: Νέος Κόσμος