Η εποχή της Καταστροφής και το τέλος της συνύπαρξης: Απελάσεις, εκτοπίσεις και Γενοκτονίες, 1912-1924 |
Συνέδριο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, με τη συνεργασία του Ερευνητικού Προγράμματος για την Αρμενική Γενοκτονία (The Promise Armenian Institute) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Η.Π.Α. (UCLA) και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 1-4 Δεκεμβρίου 2022.
Η περίοδος της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της ίδρυσης των διαφόρων κρατών που τη διαδέχτηκαν σημαδεύτηκε από απελάσεις, εθνοκαθάρσεις, σφαγές και γενοκτονίες. Για την Αυτοκρατορία στο σύνολό της ήταν μια περίοδος μεγάλων δεινών και καταστροφών.
Αυτή η καταστροφή συνέβη κυρίως μεταξύ των ετών 1912-1924. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θανάτων και καταστροφών στους μουσουλμανικούς, χριστιανικούς, εβραϊκούς και άλλους πληθυσμούς που ζούσαν εκεί για αιώνες. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πρόσθεσε στον κατάλογο με τις δυστυχίες ασθένειες, πείνα και γενική εξαθλίωση, από τα οποία υπέφεραν όλοι οι κάτοικοι της Αυτοκρατορίας, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνότητας. Εκτός από τις καταστροφές του Πολέμου οι Αρμένιοι, οι Έλληνες και οι Ασσύριοι υπέστησαν επίσης αναγκαστικές εκτοπίσεις, εθνοκαθάρσεις και γενοκτονίες και η παρουσία τους στη Μικρά Ασία εξαφανίσθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.
Ενώ ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε στην Ευρώπη το 1918, στα οθωμανικά εδάφη συνεχίστηκε μέχρι το 1924. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου νέες καταστροφές έπληξαν τον πληθυσμό, οι οποίες έφτασαν στο αποκορύφωμά τους με τη σφαγή των Κούρδων Αλεβιτών του Κότσγκιρι, τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και την πυρπόληση της Σμύρνης.
Η δωδεκαετής περίοδος των συγκρούσεων έκλεισε το 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τον δημογραφικό μετασχηματισμό της Μικράς Ασίας που ξεκίνησε το 1912.
Στόχος αυτού του συνεδρίου είναι να εξετάσει ή να προβάλει την περίοδο 1912-1924 μέσα από ένα νέο πρίσμα με αφορμή την εκατονταετηρίδα από την καταστροφή της Σμύρνης και τον σχεδόν ολοκληρωτικό ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία.
Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν και θα συγκρίνουν διάφορες οπτικές σχετικά με το πώς οι ποικίλες εθνοθρησκευτικές κοινότητες της Μικράς Ασίας βίωσαν τα γεγονότα, τις διακοινοτικές σχέσεις τους και το τέλος μιας μακράς περιόδου συνύπαρξης καθώς και τις πρακτικές που συνδέονται με αυτή. Οι απελάσεις, οι μετακινήσεις πληθυσμών, οι σφαγές και οι γενοκτονίες διέρρηξαν τον κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό ιστό της οθωμανικής κοινωνίας και έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων εργασιών.
Το συνέδριο, εκτός από την ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης, θα προσφέρει μια ποικιλία νέων μελετών και οπτικών. Επιπλέον, ενώ αποσκοπεί στο να ρίξει νέο φως στην καταστροφή του παρελθόντος, στόχος του τελικά είναι να οικοδομήσει μια νέα συζήτηση σχετικά με το μέλλον. Το παρελθόν δεν είναι απλώς ιστορία, συνιστά και έναν πρόλογο για ένα καλύτερο μέλλον. Όμως, για το καλύτερο αυτό μέλλον είναι σημαντικό να συμμετάσχουμε πρώτα σε νέες συζητήσεις για το παρελθόν.
- Οι εισηγήσεις του συνεδρίου και η συζήτηση θα γίνουν στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα.
- Δεκτές γίνονται προτάσεις εισηγήσεων από όλους τους κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών.
- Όσοι υποβάλλουν πρόταση εισήγησης θα πρέπει να αναφέρουν εάν επιθυμούν να λάβουν χρηματοδότηση για την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης και διαμονής.
- Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν συμμετοχή στο συνέδριο, παρακαλούνται να αποστείλουν έως την 31η Αυγούστου συνοπτικό βιογραφικό τους μαζί με μια σύντομη περίληψη (μίας σελίδας, το μέγιστο) της ανακοίνωσής τους στη διεύθυνση: conference_ggth@minedu.gov.gr.
- Για περισσότερες πληροφορίες: associate1@ggth.gov.gr