Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Συγκινητικές στιγμές στο μνημείο της Γενοκτονίας από την Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»

Συγκινητικές στιγμές στο μνημείο της Γενοκτονίας από την Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»
Συγκινητικές στιγμές στο μνημείο της Γενοκτονίας από την Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»

Μία σημαντική πρωτοβουλία με σειρά εκδηλώσεων για την Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και του Πόντου διοργανώθηκε στις 21-22 Μαΐου με πρωτοβουλία από την «Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά.

Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο ανέλαβε υπό την αιγίδα της με την συμμετοχή και συμπαράσταση των Ελληνικών Εθνοτοπικών οργανώσεων, του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καναδά, της Κυπριακής Κοινότητας Τορόντο, του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Καναδά, της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων, της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας, της Ομοσπονδίας Νήσων Αιγαίου, του Συλλόγου Μεσσηνίων “Παπαφλέσσας – Υπαπαντή”, της Ένωσης Κρητών Τορόντο “Κωσσός”, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ημαθίας “Βεργίνα”, του Συλλόγου Αθηναίων, του Συλλόγου Θεσσαλονικέων, της Πανθρακικής Ένωσης “Δημόκριτος”, την διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων.

Το Σάββατο 21 Μαΐου, στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός – Μνημόσυνο του Μαρτυρικού Μικρασιατικού Ελληνισμού και του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Πατάρων κ. Αθηναγόρα και με τη συμμετοχή των Ιερέων Κωνσταντίνου Παυλίδη και Φίλιππα Φιλίππου.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε τους παριστάμενους καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων “Παναγία Σουμελά” κ. Κώστας Τσιλφίδης, ενώ δεν παρέλειψε να προλογίσει τον κύριο ομιλητή Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη και να τον ευχαριστήσει για την ολιγοήμερη παρουσία του στο Τορόντο.

Η διάλεξη είχε θέμα “Το Ολοκαύτωμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ο Χρυστόστομος Σμύρνης και το χρονικό μιας προαναγγελθείσης καταστροφής”. Γύρω από την κατάμεστη αίθουσα ο κ. Μιχάλης Μουρατίδης παρουσίασε από το αρχείο του, φωτογραφίες, προκαλώντας μνήμες από τον Πόντο, με χαρακτηριστικότερη όλων την φωτογραφία της Παναγίας Σουμελά, το Ιερό σύμβολο των απανταχού Ποντίων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πατάρων κ. Αθηναγόρας, οι Ιερείς π. Κ. Παυλίδης και π. Φ. Φιλίππου, ο επαρχιακός βουλευτής του Οντάριο MPP Aris Babikian, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο κ. Σκουτάκη, η πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καναδά κ. Αμυγδαλίδη, η πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Τορόντο κ. Ειρήνη Ραμφάλη, η κ. Χέντυ πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Καναδά κ. Κερογλίδης, η κ. Μαντζιούρα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων, η πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας κ. Ηλιοπούλου, η κ. Φωτιάδη από την Ομοσπονδία Νήσων Αιγαίου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κρητών Τορόντο “Κνωσσός” κ. Μπατάκης, ο κ. Μουρατίδης από τον Σύλλογο Ημαθίας “Βεργίνα”, η κ. Μυλοχαράκτη από τον Σύλλογο Αθηναίων, η πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονικέων κ. Σισκοπούλου, ο αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά κ. Τσαβδαρίδης.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Σκουτάκη έλαβε το λόγο στο τέλος της ενδιαφέρουσας ομιλίας και ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους λέγοντας χαρακτηριστικά, “σας καλοσωρίσω στο σπίτι σας σας καλωσορίζω στην Ελληνική κοινότητα”.

Αναφερόμενη στους αγώνες όλων των Ελλήνων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είπε, “σήμερα εδώ για μία ακόμα φορά θα βροντοφωνάξουμε ότι Δεν Ξεχνάμε. Δεν Ξεχνάμε τη σφαγή των αδελφών Ελλήνων Ποντίων, Δεν Ξεχνάμε τη διχοτομημένη Κύπρο, και σας καλώ όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και όλοι μαζί να πορευτούμε για να κάνουμε το καλύτερο για τον Ελληνισμό και για το Έθνος μας”.

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο “Παναγία Σουμελά” κ. Κωνσταντινίδης παρέδωσε στην πρόεδρο της Πρόνοιας κ. Χριστοφιλοπούλου δωρεά ύψους $500.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων απένειμαν αναμνηστικά στους συμμετέχοντες και το βιβλίο του δρ. Μαλκίδη “Η Γενοκτονία των Ελλήνων, Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντος”.

Την Κυριακή 22 Μαΐου τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, από τον Ι. Προϊστάμενο του Ναού π. Κ. Παυλίδη, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ημέρα Μνήμης των θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου.

Ακολούθησε στο Μνημείο Γενοκτονίας της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο, Τρισάγιο που τελέστηκε από τους Ιερείς πατέρα και υιό Γκόλια, μέσα σε κλίμα συγκίνησης για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου παρέστη σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Βίκτωρ Μαλιγκούδης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε σύντομη ομιλία του Δρ. Μαλκίδη με θέμα “Το Ατιμώρητο Έγκλημα, Μνήμη και Δικαίωση”.

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 353,000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.