Κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στη πλατεία της Αγίας Σοφίας από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, ενώ νωρίτερα τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.
Τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησαν σήμερα, Κυριακή εκπρόσωποι των κομμάτων, της Κυβέρνησης, της Βουλής, των Ποντιακών Ομοσπονδιών και Παλιννοστούντων, αλλά και πρόσωπα όπως ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Β. Ελλάδος, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας & Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Λιμενάρχης Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.
Το δικό τους μήνυμα έστειλαν ξεχωριστά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Επίσης, πριν κατευθυνθούν για την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμά πάντα τη μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου. Έχουμε ηθική υποχρέωση και ιστορική ευθύνη να δώσουμε τον αγώνα, όχι μόνο για να θυμόμαστε πάντα και να τιμούμε την μνήμη των 353.000 χιλιάδων αθώων θυμάτων, αλλά ταυτόχρονα τον αγώνα, μέχρι να πετύχουμε την καθολική και παγκόσμια αναγνώριση των Ελλήνων του Πόντου. Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί να παρουσιάσει με διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα. Δεν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές στη Γενοκτονία. Η Γενοκτονία είναι έγκλημα και η Τουρκία οφείλει να την αναγνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης μίλησε για την διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και τόνισε ότι όλοι παλεύουν για μία ακόμη πιο ισχυρή και περήφανη Ελλάδα. «103 χρόνια μετά και η καρδιά μας γίνεται κόμπος. Σκεφτόμαστε με πόνο τα τάγματα εργασίας, τις λεηλασίες και τα τραγικά 353.000 χιλιάδες θύματα αυτής της απίστευτης θυριοδίας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και ταυτόχρονα να κάνουμε την Ελλάδα μας, ακόμη πιο ισχυρή και περήφανη».
Επιπλέον, στη Επιμνημόσυνη Δέηση και στην κατάθεση στεφάνων παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για έναν αγώνα με έναν και μόνο σκοπό… την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. «Η Γενοκτονία των Ποντίων 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, όχι μόνο οι Θεσσαλονικείς, όχι μόνο όλοι οι Έλληνες, όχι μόνο οι ανά τον κόσμο Έλληνες, αλλά και όλοι οι άνθρωποι που κατανοούν και πρέπει να κατανοήσουν τη σφαγή για να πετύχουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όλοι θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την διεθνή αναγνώριση».