Τα Ποντιακά Σωματεία Ροδόπης δεν ξεχνούν τη ματωμένη πατρίδα |
του Ανδρέα Αγελαρίδη
Τα Ποντιακά Σωματεία Ροδόπης δεν ξεχνούν τη ματωμένη πατρίδα τους και κάθε χρόνια τέτοιο καιρό τιμούν τη μνήμη των προγόνων που εκτοπίστηκαν από τις πατρίδες τους από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923. Ο αριθμός των θυμάτων έχει υπολογιστεί από έναν Πόντιο μελετητή σε 353.000, αριθμός που υιοθετείται και από τις περισσότερες ξένες πηγές και ποντιακές οργανώσεις και αναφέρεται σε επίσημες εκδηλώσεις. Αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, λόγω των εκτοπισμών και των εγκλημάτων που έγιναν εις βάρος τους, ενώ δυστυχώς πολλοί έχασαν συγγενείς και φίλους που δεν ξανά είδαν ποτέ.
Να σημειωθεί η Τουρκία από την πλευρά της δεν δέχεται τον όρο «γενοκτονία».
Η Ποντιακή μουσική στο κέντρο της Κομοτηνής
Οι πολλοί Πόντιοι που κατοικούν στη Ροδόπη και έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς της περιοχής μας, οργάνωσαν εκδηλώσεις στις 19/05 ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στο μνημείο Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (πλατεία Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου) τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.
Με λάβαρα και παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, οι Πόντιοι της περιοχής μας έδειξαν για ακόμα μια χρονιά ότι δεν ξεχνούν και ότι θα διατηρούν με όλες τις δυνάμεις τους τη μνήμη των προγόνων τους που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο, ζωντανή. Δεν έλειπε και το ποντιακό τραγούδι συνοδεία μουσικής.
Την ίδια μέρα στις 20:00 στο Μουσικό Σχολείο έγινε προβολή της δραματοποιημένης ταινίας «Γράμμα από τον Πόντο» σε σενάριο και σκηνοθεσία Θωμά Σίδερη, η οποία βασίζεται στην αφήγηση του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.
Ποιοι αναγνωρίζουν τον όρο «Γενοκτονία»
Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι αναγνωρισμένη ως τέτοια επισήμως από τέσσερα κράτη, την Ελλάδα με νόμο του 1994 (N. 2193/1994), την Κύπρο το 1994, τη Σουηδία με υπερψήφιση στο Σουηδικό κοινοβούλιο στις 11 Μαρτίου 2010, την Αρμενία τον Μάρτιο του 2015, μαζί με τη γενοκτονία των Ασσυρίων και την Ολλανδία, μαζί με τη γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων, στις 9 Απριλίου 2015.
Επίσης τα εγκλήματα αυτά αναγνωρίζονται ως γενοκτονία από τις πολιτείες των ΗΠΑ: Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Κολούμπια (2002), Νότια Καρολίνα, Τζόρτζια, Πενσιλβάνια (2003) Φλόριντα, Κλίβελαντ (2005), Ρόουντ Άιλαντ (2008), Ιντιάνα (2014), Νότια Ντακότα (2015), Δυτική Βιρτζίνια (2016). Τις πολιτείες της Νότιας Αυστραλίας (2009) και της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Ακόμη το Τορόντο, μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καναδά και πρωτεύουσα της επαρχίας του Οντάριο (2015) καθώς και άλλες πόλεις της χώρας. Ψηφίσματα της Γερουσίας των ΗΠΑ κάνουν αναφορά γενικά για γενοκτονία κατά Ελλήνων (2015, 2019). Επίσης, η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS, International Association of Genocide Scholars) με βαρυσήμαντο ψήφισμά της το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2006.
Πηγή: Χρόνος