“Η Σουμέλα και ο Μαγικός Κεμεντζές” – Παρουσιάστηκε το δίγλωσσο παραμύθι για τη Γενοκτονία των Ποντίων |
Ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης και η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων διοργάνωσαν την Κυριακή 29 Μαΐου στον χώρο του Παναρκαδικού Συλλόγου «Ο Κολοκοτρώνης» την παρουσίαση του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου του Κωνσταντίνου Καλυμνιού, «Η Σουμέλα κι ο Μαγικός Κεμεντζές».
Παρόντες στην εκδήλωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος» ήταν, η πρώην υπουργός υγείας της Βικτώριας Τζένη Μικάκου, ο διευθυντής του καναλιού 31 Σάκης Ζαφειρόπουλος, η πρόεδρος της Πρόνοιας Χρυσούλα Παυλίδου, η διευθύντρια του Alphington Grammar Δρ Βίβιαν Νίκου καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών και μελών της ομογενειακής κοινότητας.
Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης μέμφθηκε και συνεχάρη ταυτόχρονα τον συγγραφέα για την επιλογή της 29ης Μαΐου, ημέρας της κατάληψης της Κων/νουπολης από τους Οθωμανούς για την παρουσίαση, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητος Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε στο πόσο έχει αγκαλιαστεί το βιβλίο του Κωνσταντίνου Καλυμνιού από τους εκπαιδευτικούς των σαββατιανών σχολείων της Κοινότητος.
Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός, Παναγιώτα Σταυρίδου, αναφέρθηκε στα βιώματα της πρωταγωνίστριας του βιβλίου, της μικρής Σουμέλας, αποκωδικοποιώντας τους συμβολισμούς του κειμένου. Ειδικότερα, όπως είπε η κ. Σταυρινού, πρόκειται για ένα ιστορικό παραμύθι που θίγει το «δύσκολο» θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων Χριστιανών του Πόντου με τρόπο που αρμόζει, δεν πληγώνει, αλλά προστατεύει τις παιδικές ψυχές και τους μεταδίδει ένα θετικό μήνυμα για το μέλλον. Η παρουσίαση συνοδευόταν από μουσική του νεαρού ανερχόμενου λυράρη Κώστα Κωστίδη, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν πρώην μαθήτριες της κας Σταυρίδου.
Από την πλευρά του, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Καλυμνιός ευχαρίστησε τους διοργανωτές της παρουσίασης και ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο οποίος δέχθηκε να εκδώσει το βιβλίο ο εκδοτικός οίκος της θεολογικής σχολής του Αγίου Ανδρέου και τον εικονογράφο του βιβλίου Στέφανο Ελευθεριάδη. Η παρουσίαση έκλεισε με τον Κώστα Καλυμνιό να τραγουδά στα ποντιακά τον παραδοσιακό θρήνο για την Άλωση της Πόλης, συνοδευόμενος από τον λυράρη Κώστα Κωστίδη.
Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη
Πηγή: ΕΡΤ