Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

«Οι πρώτες οργανωμένες κοινότητες Ποντίων»

«Οι πρώτες οργανωμένες κοινότητες Ποντίων»
«Οι πρώτες οργανωμένες κοινότητες Ποντίων»

Ένα οδοιπορικό αναζήτησης, ένα ταξίδι στον Πόντο, όχι της Μικράς Ασίας, αλλά αυτού που συνεχίζει εντός της Ελλάδας, με ξεναγό την Ηρώ Σαΐα, συνεχίζεται το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022, στις 18:15. Η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων, «Oι θησαυροί του Πόντου», που θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, αναδεικνύει την πλούσια ιστορία, την πολιτισμική ταυτότητα, τα στοιχεία που μπόλιασαν την ψυχή των Ελλήνων του Πόντου με τόση ομορφιά και δύναμη.

Ακριβώς 100 χρόνια μετά τη βίαιη επιστροφή τους, οι Ακρίτες που μεγαλούργησαν από το 800 π.Χ. έως το 1922 μ.Χ. στις περιοχές πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, κατορθώνουν να διατηρούν την ιστορική ταυτότητά τους και εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Ελληνισμού. Θα επισκεφτούμε τους τόπους όπου εγκαταστάθηκαν μετά τον ξεριζωμό για να αναδείξουμε τις αξίες που κρατάνε τη ράτσα αυτή τόσο ξεχωριστή εδώ 3.000 χρόνια.

«Οι πρώτες οργανωμένες κοινότητες Ποντίων»

Ποια είναι τα στοιχεία που μπόλιασαν την ψυχή των Ελλήνων του Πόντου με τόση ομορφιά και δύναμη; Ποια είναι η ιδιοπροσωπία αυτής της ένδοξης ελληνικής ράτσας;

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Το ταξίδι αναζήτησης των «Θησαυρών του Πόντου» συνεχίζεται… Πρώτη αναφορά στην πολυτραγουδισμένη «Πόντια μάνα», αλλά και γενικότερα στον ρόλο της γυναίκας στις κοινωνίες των Ελλήνων του Πόντου.

Μας μιλάει η Άννα Θεοφυλάκτου και ξεναγούμαστε στη Μέριμνα Ποντίων Κυριών, στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, μας ξεναγεί στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης ο πρόεδρός της,  Γ. Λυσαρίδης. Η Κική και η Μαίρη μάς ξεναγούν στην παραδοσιακή φάρμα «Περέκ» και μας μιλούν για τα οφέλη της ποντιακής διατροφής. Στη συνέχεια, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης και ο τραγουδιστής Παναγιώτης Θεοδωρίδης μάς καλούν σε ένα πάρτι στη Λέσχη Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης.

«Οι πρώτες οργανωμένες κοινότητες Ποντίων»
.
Στο επεισόδιο εμφανίζονται οι: Άννα Θεοφυλάκτου (επίτιμη πρόεδρος επί τιμή της Μέριμνας Ποντίων Κυριών), Γεώργιος Λυσαρίδης (πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχεως Θεσσαλονίκης), Κική Μουρατίδου (βιολόγος, διατροφολόγος, υπεύθυνη παραγωγής «Περέκ»), Μαίρη Μουρατίδου (βιολόγος, ιδιοκτήτρια κτήματος «Περέκ»), Ευγενία Σακονίδου (χοροδιδάσκαλος).