Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

«Oι θησαυροί του Πόντου» - Τόποι λατρείας

«Oι θησαυροί του Πόντου» - Τόποι λατρείας
«Oι θησαυροί του Πόντου» - Τόποι λατρείας

Ένα οδοιπορικό αναζήτησης, ένα ταξίδι στον Πόντο, όχι της Μικράς Ασίας, αλλά αυτού που συνεχίζει εντός της Ελλάδας, με ξεναγό την Ηρώ Σαΐα, συνεχίζεται το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, στις 18:15. Η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων, «Oι θησαυροί του Πόντου», που θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, αναδεικνύει την πλούσια ιστορία, την πολιτισμική ταυτότητα, τα στοιχεία που μπόλιασαν την ψυχή των Ελλήνων του Πόντου με τόση ομορφιά και δύναμη.

Ακριβώς 100 χρόνια μετά τη βίαιη επιστροφή τους, οι Ακρίτες που μεγαλούργησαν από το 800 π.Χ. έως το 1922 μ.Χ. στις περιοχές πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, κατορθώνουν να διατηρούν την ιστορική ταυτότητά τους και εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Ελληνισμού. Θα επισκεφτούμε τους τόπους όπου εγκαταστάθηκαν μετά τον ξεριζωμό για να αναδείξουμε τις αξίες που κρατάνε τη ράτσα αυτή τόσο ξεχωριστή εδώ 3.000 χρόνια.

«Oι θησαυροί του Πόντου» - Τόποι λατρείας

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Επισκεπτόμαστε το μοναστήρι στο οποίο έζησε ένας από τους πιο πρόσφατα αναγνωρισμένους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Γεώργιος Καρσλίδης, τη Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στα Σίψα, όπου συναντάμε τον μητροπολίτη Δράμας, Παύλο, και την ηγουμένη Πορφυρία.

Στη συνέχεια συμμετέχουμε σε ένα μουχαπέτ στο σπίτι/οικοτεχνία της Γεύσης με τα μέλια, στα Κομηνά της Ξάνθης και, τέλος, επισκεπτόμαστε στον Νέστο ένα από τα πιο σύγχρονα μνημεία που δημιουργήθηκαν για τον ξεριζωμό. Εκεί συναντάμε κι έναν παλαίμαχο παλαιστή, ο οποίος μας τονίζει τη σπουδαία συνεισφορά των Ποντίων στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.


Στο επεισόδιο εμφανίζονται οι: Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, Ηγουμένη Πορφυρία στη Μονή  Αναλήψεως του Σωτήρος, Γευσιμανή -Γεύση- Τουλουμίδου, Ηρακλής Ανανιάδης, Σάββας Μιχαηλίδης, δήμαρχος Νέστου, Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, βετεράνος της πάλης.