Βόλος: Αποκατάσταση του μνημείου Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου |
Εργασίες αποκατάστασης του μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο βρίσκεται στο άλσος «Ανδρέας Βαλαχής», στον χώρο μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Βόλου. Η σχετική μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή, με το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων να ανέρχεται στο ποσό των 1.080 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Τμήματος Κτηρίων και Υπαίθριων Χώρων αναφορικά με την έγκριση μελέτης, αναφέρονται τα εξής: «Μετά τον βανδαλισμό, το 2015, του μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που βρίσκεται στο άλσος Ανδρέας Βαλαχής, στον χώρο μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου και την κλοπή του χεριού του ηλικιωμένου μάρτυρα, κρίθηκε απαραίτητη η αποκατάσταση του κλεμμένου τμήματος με τα κατάλληλα υλικά και μέσα, προκειμένου για την έντεχνη ολοκλήρωση του κομματιού και την επανατοποθέτησή του στην αρχική θέση». Να αναφερθεί ότι οι εργασίες θα γίνουν με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση αγαλμάτων και προτομών και κατασκευή νέων». Tα βήματα που θα ακολουθηθούν για την υλοποίηση του έργου είναι βάσει της μελέτης τα εξής: Eπαναδημιουργία του χεριού σε πηλό και μεταφορά του σε γύψο, οριστική χύτευση του χεριού σε ορείχαλκο, επεξεργασία της μεταλλικής επιφάνειας και πατινάρισμα του χεριού, προετοιμασία της πλάτης του μνημείου (αφαίρεση των παλιών κοχλιών και συμπλήρωση του θρυμματισμένου κονιάματος) στον χώρο του μνημείου, αναπροσαρμογή του ανοξείδωτου οπλισμού (Φ25) στην πλάτη του μνημείου σε βάθος 0,20 μ., τοποθέτηση επί του συμπλέγματος του ορειχάλκινου χεριού στο χώρο του μνημείου.
Να αναφερθεί ότι άγνωστοι δράστες είχαν βεβηλώσει τον Απρίλιο του 2015 το μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και όπως είχε γίνει γνωστό με ανακοίνωση της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας, οι βάνδαλοι έσπασαν και αφαίρεσαν από τη σύνθεση του μνημείου το χέρι του ηλικιωμένου μάρτυρα. Το έργο είχε φιλοτεχνηθεί το 2010 από τον διακεκριμένο γλύπτη Αναστάση Κρατίδη, ενώ να αναφερθεί ότι το μνημείο είχε υποστεί φθορές, όταν μετά από λίγο καιρό είχε ζωγραφιστεί με μπλε μπογιά, με την Ένωση Ποντίων να τις αποκαθιστά.