Παναγία Σουμελά: Αφιερωμένες στον Προσφυγικό Ελληνισμό οι φετινές εκδηλώσεις |
Αφιερωμένες στη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους πριν από 100 χρόνια, είναι οι φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά, παραμονή και ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Στο καθιερωμένο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου στην ιερά μονή στο χωριό Καστανιά, στα υψώματα του Βερμίου, που αποτελεί σύμβολο και πνευματικό κέντρο του ποντιακού ελληνισμού, θα δώσουν φέτος το «παρών» οι ομοσπονδίες των Μικρασιατικών και των Θρακικών συλλόγων, που μαζί με τους εκπροσώπους των ποντιακών σωματείων θα αποδώσουν φόρο τιμής σε όλον τον προσφυγικό ελληνισμό.
«Το επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων είναι τα 100 χρόνια από την πτώση του μετώπου και την τραγική έξοδο των Ελλήνων από τα παράλια της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Θα έρθει η συνομοσπονδία Μικρασιατών, η συνομοσπονδία Θρακών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, το ίδρυμα "Παναγία Σουμελά" και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων. Θέλουμε να δώσουμε ένα στίγμα ότι τιμούμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, των προγόνων μας, ότι είμαστε όλοι εδώ παρόντες και συνεχίζουμε περιφρουρώντας την πατρίδα μας. Γιατί για εμάς τους πρόσφυγες, Μικρασιάτες και Ποντίους ελληνικής καταγωγής, στερήθηκε το δικαίωμα να κατοικούμε στην ιστορική μας πατρίδα», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά», Γιώργος Τανιμανίδης.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων
Έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας, οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά, παρουσία των εκπροσώπων της θρησκευτικής, στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας και χιλιάδων πιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας που θα προστρέξουν για να αποτίνουν φόρο τιμής στη Μεγαλόχαρη και να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Υπενθυμίζεται ότι και τις δύο προηγούμενες χρονιές ο εορτασμός έγινε με μάσκες και αποστάσεις, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν λιτανείες με τη συμμετοχή των πιστών, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνωστισμού.
Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου θα τελεστεί ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός, ενώ θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας. Ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα γίνει η αρχιερατική λειτουργία και στη συνέχεια λιτάνευση της εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στη συνέχεια, στην Πλατεία του Προσκυνήματος, θα φιλοξενηθούν καλλιτεχνικά δρώμενα από ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα.
Όπως ανέφερε ο κ. Τανιμανίδης και τις δύο ημέρες θα υπάρχουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα έχουν δυναμική παρουσία τα μέλη της ποντιακής νεολαίας. Επίσης, όπως κάθε χρόνο θα τιμηθεί η μνήμη των 21 μαθητών του λυκείου Μακροχωρίου, που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη στις 13 Απριλίου 2003. «Είμαστε ο μόνος φορέας που θυμάται αυτά τα παιδιά και βγάζει υποτροφίες στη μνήμη τους. Φέτος θα δώσουμε δύο υποτροφίες σε παιδιά της ίδιας τάξης, σε δύο μαθητές που έβγαλαν 20», είπε ο κ. Τανιμανίδης.
Το διήμερο των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με το γεύμα των επισήμων, κατά τη διάρκεια του οποίου εκφωνείται και ο πανηγυρικός της ημέρας.
Πηγή: Voria