Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

«22 μαρτυρίες για το ‘22» και «22 κειμήλια για το ‘22», έρχονται στην TV100

«22 μαρτυρίες για το ‘22» και «22 κειμήλια για το ‘22», έρχονται στην TV100
«22 μαρτυρίες για το ‘22» και «22 κειμήλια για το ‘22», έρχονται στην TV100

«22 μαρτυρίες για το ‘22» και «22 κειμήλια για το ‘22», έρχονται στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100

Δύο μίνι σειρές τεκμηρίωσης αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, έρχονται στο Σεπτέμβρη στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100.

Η πρώτη έχει τίτλο «22 μαρτυρίες για το ‘22» και είναι ιδέα και παραγωγή της TV100, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς (ΙΑΠΕ) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

«Είναι ο καρπός της συνεργασίας των Δημοτικών ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και θέλω να ευχαριστήσω και τους δύο φορείς γι’ αυτό. Η συνεργασία είναι στο επίκεντρο της δικής μας δραστηριότητας με την πεποίθηση ότι μέσα από τις συνεργασίες φτάνουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η TV100 και ο FM100 τιμούν την ιστορική μνήμη και τους ανθρώπους εκείνους που επέζησαν της γενοκτονίας και του ξεριζωμού και συνέβαλαν καθοριστικά στην πρόοδο του τόπου μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (TV100, FM100) Μηνάς Σαμαντζίδης.

Πρόκειται για μαρτυρίες προσφύγων που διασώθηκαν από το ΙΑΠΕ και αφορούν τη ζωή στις αλησμόνητες πατρίδες, το διωγμό, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση στον ελλαδικό χώρο. Εκτός από τις μαρτυρίες, το ΙΑΠΕ συνεισφέρει στην παραγωγή και με φωτογραφικά ντοκουμέντα από το πολύτιμο αρχείο του.

«Η συνεργασία μας με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ) του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για την παραγωγή των ολιγόλεπτων βίντεο στο πλαίσιο ανάμνησης των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, μας γεμίζει με μεγάλη ικανοποίηση. Δείχνει πως δεν ξεχνούμε τις θυσίες των προγόνων μας και την υποχρέωσή μας να παρουσιάζουμε διαρκώς πτυχές εκείνων των οικτρών γεγονότων και να μνημονεύουμε τους νεκρούς μας.


Η νέα γενιά μας έχει τα παραδείγματα, έχει τη θέληση, έχει τις δυνατότητες, με ειρηνικά έργα να αμβλύνει τους πόνους και να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόοδο της πατρίδας σήμερα. Πιστεύουμε ότι οι θεατές θα πληροφορηθούν λεπτομέρειες και θα ωφεληθούν σημαντικά από αυτά τα βίντεο. Το ψηφιοποιημένο οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό του ΙΑΠΕ, από τα ελάχιστα της χώρας, αποτελεί ιδιαίτερη δεξαμενή άντλησης πληροφοριών και θεωρείται εφάμιλλο πολλών άλλων του εξωτερικού» τόνισε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΑΠΕ Ανανίας Τσιραμπίδης.

Οι μαρτυρίες ακούγονται μέσα από τις φωνές ηθοποιών του ΚΘΒΕ και συγκεκριμένα των Πέτρου Κοκόζη, Νίκου Νικολάου, Χρήστου Παπαδημητρίου, Εύης Σαρμή, Δημήτρη Τσιλινίκου και Μαρίας Χατζηιωαννίδου.

«100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. 100 χρόνια από τον διωγμό των Ελλήνων από την Μικρασιατική γη, μετά από 35 αιώνες δημιουργικής παρουσίας. 100 χρόνια από την απαρχή της συγκρότησης της σύγχρονης ελληνική κοινωνίας. Καθήκον όλων μας να διατηρήσουμε στη μνήμη μας, την ιστορία του ιερού αυτού τόπου με ότι αυτή κουβαλάει στην πλάτη της από προσωπικές μαρτυρίες, ξεριζωμό, γνώση και πολιτισμό, γιατί μας κληροδοτούν πολύτιμα διδάγματα σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς. ‘‘Ἡ μνήμη, κύριο ὄνομα τῶν θλίψεων, ἑνικοῦ ἀριθμοῦ, μόνον ἑνικοῦ ἀριθμοῦ καί ἄκλιτη. Ἡ μνήμη, ἡ μνήμη, ἡ μνήμη» - Κική Δημουλά. Χρέος μας λοιπόν, το όνομα της θλίψης να ριζώσει στις καρδιές των νέων γενεών ως δύναμη και πηγή σοφίας. Είναι ο μόνο τρόπος, οι αλησμόνητες αυτές πατρίδες, να μην γίνουν οριστικά χαμένες» δήλωσε από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης.

Την επιλογή των μαρτυριών υπογράφει η Ελένη Ιωαννίδου, τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Δημήτρης Μουζάκης και τη διεύθυνση παραγωγής ο Γιάννης Κεσσόπουλος.

Οι «22 μαρτυρίες για το ‘22» θα αποτελέσουν και podcast τα οποία θα ακουστούν μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 και θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσα από την ιστοσελίδα fm100.gr

Η δεύτερη σειρά τεκμηρίωσης έχει τίτλο «22 κειμήλια από το ‘22» και αποτελεί παραγωγή της TV100. Κειμήλια από δημόσιες και εκκλησιαστικές συλλογές, αλλά και από οικογενειακά αρχεία, εντοπίζονται, καταγράφονται, οπτικοποιούνται, αφηγούνται την ιστορία τους και προσφέρονται στο κοινό μέσα από τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.


Κειμήλια από τη Μικρασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη. Κειμήλια σπαράγματα της καταστροφής και του ξεριζωμού αλλά και σύμβολα δημιουργίας και συνέχειας, λαβωματιές\ αποτυπωμένες στην ύλη που έγιναν θεμέλια για τη ζωή μετά, μνήμη που πονάει και συγχρόνως γιατρεύει, μνήμη του χθες που ορίζει και το σήμερα, εκατό χρόνια μετά το ´22.

Την επιλογή των κειμηλίων υπογράφει η δικηγόρος / αρχαιολόγος - μουσειολόγος, Ευδοξία Καλπατσινίδου, τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Δημήτρης Μουζάκης και τη διεύθυνση παραγωγής ο Γιάννης Κεσσόπουλος.

«Συνεχίζουμε και αυτή τη ραδιοτηλεοπτική περίοδο δημιουργικά στα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δύο παραγωγές με τις οποίες τιμούμε την ιστορική μνήμη. Τόσο οι μαρτυρίες όσο και τα τεκμήρια προέρχονται από τα σπλάχνα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, δηλαδή από ανθρώπους που έφτασαν πρόσφυγες στη μακεδονική γη. Με τον τρόπο αυτό, οι μαρτυρίες ζωντανεύουν με τις φωνές των ηθοποιών και γίνονται προσβάσιμες στο κοινό μέσα από την TV100. Επίσης, οπτικοποιούν και διασώζουν με τον τρόπο αυτό κειμήλια δυσεύρετα μιας και αρκετά ανήκουν σε οικογενειακές συλλογές, τα οποία αφηγούνται καθένα μια ιστορία προσφυγιάς. Οι πρώτες προβολές προγραμματίζονται για την 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του ελληνισμού» τόνισε, τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ (TV100, FM100, FM100,6) Γιάννης Κεσσόπουλος.