Ο συνθέτης μίλησε για το έργο που έγραψε με αφορμή την τιμητική εκδήλωση που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής για τους Νίκο Καπετανίδη και Ευαγόρα Παλληκαρίδη
Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη.
Φόρο τιμής στα σύμβολα του αγώνα για την ελευθερία, στους Εθνομάρτυρες του Εγγύς Ελληνισμού Νίκο Καπετανίδη και Ευαγόρα Παλληκαρίδη αποτίνουν το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης με μια μουσική εκδήλωση την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο πρώτος υπήρξε μια από τις πιο «φωτεινές» και διαπρεπείς προσωπικότητες του Πόντου. Δημοσιογράφος, εκδότης και διευθυντής εφημερίδων και περιοδικών της Τραπεζούντας εκτελέστηκε από τους νεότουρκους στις 21 Σεπτεμβρίου του 1921, σε ηλικία 32 ετών, κατά τη διάρκεια της «εκκαθάρισης» του ελληνικού στοιχείου από την περιοχή. Ο δεύτερος, οραματίστηκε την ελευθερία της Κύπρου και αγωνίστηκε για αυτήν εντασσόμενος στην ΕΟΚΑ. Υπήρξε ένας από τους μικρότερους σε ηλικία μάρτυρες του Κυπριακού Αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.
Στην εκδήλωση που θα γίνει προς τιμήν των δύο αγωνιστών ο Χάρης Γκατζόφλιας έχει γράψει το έργο «Νίκος Καπετανίδης» κοντσέρτο για 2 ποντιακές λύρες & ορχήστρα. «Η μελέτη πάνω στη σύντομη ζωή αυτού του ήρωα και η ταυτόχρονη βαθιά μελέτη της ποντιακής μουσικής ήταν οι δυο βασικές πηγές έμπνευσής μου», ανέφερε ο γνωστός συνθέτης στο TyposThes. Παράλληλα ευχήθηκε να κρατήσουμε τις ηθικές και εθνικές αξίες του Νίκου Καπετανίδη, ενώ δήλωσε ότι «Αν όλος ο κόσμος σπούδαζε μουσική, ο πλανήτης θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα».
- Πώς εμπνευστήκατε το έργο «Νίκος Καπετανίδης» κοντσέρτο για 2 ποντιακές λύρες & ορχήστρα;
- Το έργο αυτό ήταν ανάθεση από τον σύλλογο Νίκος Καπετανίδης για τα πρώτα Καπετανίδεια και η σύνθεσή του έγινε μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Η μελέτη πάνω στη σύντομη ζωή αυτού του ήρωα και η ταυτόχρονη βαθιά μελέτη της ποντιακής μουσικής ήταν οι δυο βασικές πηγές έμπνευσής μου.
- Τι μπορούμε να αντλήσουμε από το παράδειγμα του Νίκου Καπετανίδη σήμερα;
- Για μια ακόμη φορά η ιστορία κάνει κύκλο και δυστυχώς ζούμε περίεργους και δύσκολους καιρούς. Θα ευχόμουν να κρατήσουμε τις ηθικές και εθνικές αξίες αυτού του ήρωα. Την αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία.
- Πώς νιώθετε όταν ένα έργο σας «ζωντανεύει» στη σκηνή;
- Είναι η μεγαλύτερη ευτυχία για έναν συνθέτη να ακούσει να παίζεται ζωντανά το έργο του που είναι και τελική ολοκλήρωσή του. Μεγάλη σπουδαιότητα παίζει και η προετοιμασία. Η ζύμωση που γίνεται στις πρόβες, η επαφή με τους μουσικούς και οι συζητήσεις μαζί τους, η επιθυμία και η προσμονή για το καλύτερο αποτέλεσμα αποτελούν μια συνεχή διαδικασία μάθησης. Δυστυχώς στις μέρες μας πολλοί συνθέτες δεν καταφέρνουν να ακούσουν μεγάλο μέρος του έργου τους για πολλούς και διάφορους λόγους. Είναι ένα μέρος της δουλειάς μας αλλά εγώ νιώθω αρκετά τυχερός μέχρι τώρα που έχω καταφέρει να ακούσω ζωντανά σχεδόν το σύνολο του συνθετικού μου έργου. Είμαι ταγμένος σε αυτό και εργάζομαι συνεχώς ώστε να υπάρχει ανάλογη συνέχεια.
- Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;
- Πολύ γενική ερώτηση και είναι δύσκολο να απαντηθεί. Πολλές φορές νιώθω πως η μουσική θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε όλα τα δεινά του κόσμου. Θεωρώ τη δύναμη της τεράστια. Αν όλος ο κόσμος σπούδαζε μουσική, γινόταν δέκτης και ακροατής μουσικής άλλων πολιτισμών, είμαι σίγουρος πως ο πλανήτης θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα. Αν προσπαθήσω να το προσωποποιήσω θα μπορούσα να πω πως η μουσική μπορεί να με εξοντώσει πνευματικά και σωματικά και ταυτόχρονα να με αναγεννήσει. Το μόνο σίγουρα είναι ότι η μουσική είναι έρωτας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Α' Μέρος
HarisioS (Χάρης Γκατζόφλιας):«Νίκος Καπετανίδης» κοντσέρτο για 2 ποντιακές λύρες & ορχήστρα
Φάνης Κουρουκλίδης: Καπετανίδη Αετέ (στίχοι: Βασίλης Μωυσιάδης) (διασκευή - ενορχήστρωση για ορχήστρα: HarisioS)
Ερμηνεία Αλέξης Παρχαρίδης
Β' Μέρος
Παραδοσιακά τραγούδια διαφόρων περιοχών του Πόντου & της Κύπρου:
Έρημον το Καράπουρον - Σεράντα μήλα - Αητέντς επεριπέτανεν – Λεμόνα – Χαμαίμηλον - Πορφύρας - Το ραχί χιονίεται – Ατσαπάτ - Χαλάι
Ξύπνα μικρέ μου Βαγορή (Στίχοι: Μιλτιάδης Παλληκαρίδης - πατέρας του ήρωα, Μουσική: Ποιητάρικη Φωνή της Κύπρου)
Ο Αγών του Κυπριακού Λαού (Στίχοι: Χαράλαμπου Μ. Άζινου, Μουσική: Φωνή του Λαζάρου)
Αχερόμπασμαν (Στίχοι/Μουσική: Παραδοσιακό Κύπρου με προσθήκη στίχων του Μιχάλη Τερλικκά)
Εκατό λογιών τόποι (Στίχοι/Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης)
Τ’ Άη Γιωρκού (Στίχοι/Μουσική: Παραδοσιακό Κύπρου)
Στη Μνήμη Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού (Στίχοι: Νίκη Κούβαρου, Μουσική: Ποιητάρικη Φωνή της Κύπρου)
Α' Μέρος
Γιώργος Συμεωνίδης Αφήγηση
Χρήστος Καλιοντζίδης Ποντιακή λύρα
Δημήτρης Ξενιτόπουλος Ποντιακή λύρα
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης Διεύθυνση Ορχήστρας
Β' Μέρος
Αλέξης Παρχαρίδης τραγούδι
Πέλα Νικολαΐδη τραγούδι
Χρήστος Καλιοντζίδης ποντιακή λύρα
Δημήτρης Ξενιτόπουλος ποντιακή λύρα
Νίκος Σιδηρόπουλος λαούτο
Φοίβος Αποστολίδης κρουστά
Γιώργος Κορτσινίδης νταούλι
Κώστας Ζώης νταούλι
Γιώργος Σκιπητάρης πνευστά
Δάνης Κουμαρτζής κόντρα μπάσο
Κεντρικός ομιλητής Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγή: TyposThess