Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία για το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών


Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία για το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία για το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Όπως πρώτο σας είχε ενημερώσει το e-Pontos, στην Κοζάνη, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 αναμένεται πραγματοποιηθεί το επόμενο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Όπως και στο παρελθόν το φεστιβάλ θα λάβει χώρα στο κλειστό γήπεδο της Λευκόβρυσης και μάλιστα μετά από απουσία δύο χρόνων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το φεστιβάλ, όπου συναντώνται και συμμετέχουν νέοι και νέες από όλους τους Ποντιακούς Συλλόγους της χώρας, αποτελεί τη μεγάλη γιορτή της παράδοσης και τους πολιτισμού.

Το 16ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα πραγματοποιηθεί υπό την ευθύνη φέτος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου της ΠΟΕ και θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας μας, με περισσότερους από 2.500 χορευτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας

Φέτος για πρώτη φορά μία μέρα μετά το φεστιβάλ και συγκεκριμένα το πρωί της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2022 από τις 11 π.μ. και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση και θα παρουσιαστεί στο κοινό η Ποντιακή Διατροφή, καθώς και η μεταποίηση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και ζυμαρικών με τη μέθοδο και την τέχνη όπως αυτή κληρονομήθηκε από την πρώτη γενιά των προσφύγων στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση η Β΄ Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε. κα. Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου, παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων, θα παρουσιάσει ζωντανά στο κοινό την τέχνη της ποντιακής κουζίνας και τη διατροφική της αξία ενώ παράλληλα θα απαντήσει σε ερωτήματα και απορίες που αφορούν την προετοιμασία και την παρασκευή των παραδοσιακών προϊόντων έως σήμερα.

Παρόν στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Θωμάς Σαββίδης, Καθηγητής Χημείας και Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα τεκμηριώσει επιστημονικά την υγιεινή ιδιότητα των προϊόντων της ποντιακής διατροφής και αξίας.