Οι Πόντιοι της Κω απαντούν στον Χολουσί Ακάρ για το Μνημείο Γενοκτονίας: Η Πόντια μάνα θα κοιτάζει τον Κολοκοτρώνη |
Χαράλαμπος Ναβροζίδης: «Διαφήμιση οι δηλώσεις του Ακάρ για το μνημείο Γενοκτονίας στην Κω - Η Πόντια μάνα θα κοιτάζει τον Κολοκοτρώνη που δείχνει προς τη Μικρά Ασία»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κω «Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ», Χαράλαμπος Ναβροζίδης μιλά αποκλειστικά στο e-Pontos.gr και σχολιάζει την προκλητική δήλωση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας.
Επιμέλεια: Χρήστος Κωνσταντινίδης
«Η κατασκευή μνημείου για τη δήθεν Γενοκτονία στην Κω, αποτελεί μία ακόμη προβοκάτσια της Ελλάδας. Πραγματικές αγριότητες και γενοκτονία έγιναν από την πλευρά της Ελλάδας στην Τριπολιτσά κατά την επανάσταση ενάντια στο οθωμανικό κράτος, αλλά και στα έτη 1919-1922 κατά την απόπειρα εισβολής στην Μικρά Ασία». Αυτές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022.
Η αναφορά του Τούρκου αξιωματούχου έγινε για το πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο θα βρίσκεται στην είσοδο του Εμπορικού Κέντρου της Κω, εντός του αρχαιολογικού περιπάτου. Μιλάμε για ένα χώρο που διέρχονται εκατομμύρια τουρίστες και ίσως γι'αυτό ενοχλήθηκε τόσο πολύ η Τουρκία, η οποία δείχνει, ότι δεν πειράζει μόνο η παρουσία της εθνοφυλακής μας στα νησιά απέναντι από τα παράλια της Μικράς Ασίας, αλλά και από τα μνημεία Γενοκτονίας που δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της γειτονικής χώρας. Μάλιστα η απόφαση για τη μετονομασία του οποίου σε πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού πάρθηκε με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κω.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κω «Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ» βλέπει ως διαφήμιση τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, για τον οποίο αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι τσερκέζικης καταγωγής. Ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης μίλησε στο ePontos.gr όπου σχολίασε στη δήλωση του Τούρκου ΥΠΑΜ, κάνοντας λόγο για αστεία εξίσωση της Γενοκτονίας των Ποντίων με την Άλωση της Τριπολιτσάς. Διαβάστε τη συνέντευξη:
Πώς αποδέχτηκε η τοπική κοινωνία της Κω τη μετονομασία ενός χώρου σε Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού;
«Η τοπική κοινωνία μας έχει αγκαλιάσει, μας θεωρεί κομμάτι της Ο σύλλογός μας έχει δράση που φτάνει τα 32 χρόνια, όσα και η ηλικία μου. Υπάρχει μία πολύπλευρη δράση του Συλλόγου Ποντίων Κω “Ο Ξενιτέας” με τους παλαιότερους να έχουν αφήσει ένα πολύ σπουδαίο έργο σε εμάς τους νεώτερους που συνεχίζουμε. Ενωμένοι με την κοινωνία της Κω, προχωράμε και πετυχαίνουμε στόχους που αφορούν και το νησί της Κω, το νησί του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη και το ποντιακό στοιχείο. Από πίσω μου υπάρχει μία πολύ δυνατή ομάδα, η οποία αν δεν υπήρχε δεν θα καταφέρναμε τόσα πολλά πράγματα. Το αποτέλεσμα που βλέπετε είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς. Η κυριότερη δράση μας αφορά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα και την επίσημη συγγνώμη που οφείλει το τουρκικό κράτος».
Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας. Ως πρόεδρος Ποντιακού συλλόγου σίγουρα έχετε μία απάντηση στα λεγόμενά του...
«Εγώ βλέπω πολύ θετικά αυτό που γίνεται. Ξεκάθαρα μας διαφημίζει ο Ακάρ. Είναι μία διαφήμιση που περιμέναμε από το εσωτερικό και έρχεται από το εξωτερικό. Είμαι σίγουρος ότι τέτοιες δηλώσεις γυρίζουν μπούμερανγκ στην Τουρκία, η οποία θα πρέπει να καταλάβει, ότι σε διπλωματικό επίπεδο, πρέπει να μάθει να κινείται, πολύ πιο ώριμα. Να κάνω ένα πολιτικό σχόλιο. Νομίζω, ότι γι'αυτό τον λόγο έχει απομονωθεί η Τουρκία από όλα τα σοβαρά κράτη. Έχουν καταλάβει το ρόλο που παίζει. Έτσι δεν γίνεται να υπάρξει σταθερότητα. Τέτοιου είδους πολιτικοί δεν αξίζουν στον τουρκικό λαό».
Η Κως δέχεται Τούρκους τουρίστες. Ποια είναι τα μηνύματα που αποκομίζετε από αυτήν την επαφή;
«Επειδή γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, δεν πίστευα αυτήν την σχέση που υπάρχει στα παράλια ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους. Έχει οικοδομηθεί σε σωστή βάση. Στα παράλια οι Τούρκοι είναι ενημερωμένοι και καλλιεργημένοι. Νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περνάμε. Οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν αποτελούν παράδειγμα. Πολιτικοί τύπου Ακάρ δεν αξίζουν στους Τούρκους πολίτες. Το γεγονός, ότι ο Τούρκος ΥΠΑΜ εξισώνει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με την Άλωση της Τριπολιτσάς είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οι Έλληνες ως λαός κατακτημένος αντέδρασαν απέναντι στον κατακτητή. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αν είναι δυνατόν να προσπαθεί να εξισώσει δύο διαφορετικά γεγονότα. Η τοποθέτησή του είναι αστεία. Οι λαοί μπορούν να ζούνε αγαπημένοι. Αυτό αποδείχτηκε και στον Πόντο. Ο λαός μας κατοίκησε τον 8ο π.Χ. Αιώνα για 2700 χρόνια. Οι άνθρωποι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Οι πολιτικοί δημιουργούν τα προβλήματα. Επιτέλους πρέπει εν έτει 2022, πολιτικοί τύπου Ακάρ, να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη. Δεν γίνεται συνέχεια, να προκαλούν. Φτάνει, δεν τους έχουμε ανάγκη. Δεν τους θέλουμε. Με αυτήν την πόλωση και αυτήν την αντιπαράθεση θέλουν να σώσουν τα πολιτικά τους τομάρια. Επίσης πριν από 4 μήνες, ένας Τούρκος δημοσιογράφος από απέναντι αναφέρθηκε στο μνημείο Γενοκτονίας. Το γεγονός ότι ενοχλεί το θέμα, το παίρνουμε πολύ θετικά, γιατί είναι μέρος του σκοπού μας που βλέπουμε να πετυχαίνει».
Ποιοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτού του μνημείου και τί ετοιμάζετε για τις 5 Οκτωβρίου που είναι η ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων;
«Έχουμε ήδη αφίξεις από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες. Εργάστηκαν όλα τα μέλη του συλλόγου για την εκδήλωση, η οποία πιστεύω, ότι θα μαγέψει όσους την παρακολουθήσουν. Θα μεταδοθεί ζωντανά διαδικτυακά και θα μπορεί να το παρακολουθήσει όλος ο πλανήτης, έτσι ο κόσμος να πάρει μία σπίθα γι'αυτό που θα συμβεί στην Κω. Για την ανέγερση του μνημείου έβαλαν το χέρι στην τσέπη 30 χορηγοί, ώστε ο Γιώργος Κικώτης να φιλοτεχνήσει αυτό το εργό. Πρόκειται για έναν σπουδαίο γλύπτη που έχει στήσει πολύ σημαντικά μνημεία. Γι'αυτό το έργο περάσαμε αρκετά. Εδώ και δυόμιση χρόνια εργαζόμαστε για αυτόν τον σκοπό. Τον Κικώτη τον έχω στην καρδιά μου και τον θεωρώ φίλο. Ξεχωρίζει ως καλλιτέχνης. Βεβαίως να ευχαριστήσω το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου της Κω. Και οι τέσσερις παρατάξεις αποφάσισαν να μετονομάσουν σε Ποντιακού Ελληνισμού ένα πάρκο σε πολύ κεντρικό σημείο του νησιού. Αυτό δεν το έχει καταλάβει η ποντιακή κοινότητα σε όλη την Ελλάδα. Το πάρκο είναι σε τόσο κεντρικό σημείο. Δεν μας έδωσαν έναν χώρο ξεχασμένο. Βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό περίπατο της Κω. Όποιος τουρίστας κατέβει να επισκεφτεί τον χώρο, αναγκαστικά περνάει από εκεί. Οπότε η προσέλευση στο συγκεκριμένο σημείο θα είναι τεράστια, γιατί η Κω έχει πάνω από 1 εκατ.επισκέπτες τον χρόνο. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτό το μνημείο, σε αυτό το σημείο, θα συνδράμει στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Για να υπάρξει αναγνώριση, πρωτίστως πρέπει να υπάρξει ενημέρωση».
Θα υπάρξει κάποια χρήση οπτικοακουστικών μέσων στο σημείο για την ενημέρωση των επισκεπτών για τη Γενοκτονία;
«Θα τοποθετηθεί ένα αναλόγιο, στο οποίο θα υπάρχει σχετικό QR scan θα εξηγεί σε τέσσερις γλώσσες, σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ελληνικά τί συνέβη στους προγόνους μας. Με τη σάρωση του κωδικού ο επισκέπτης θα οδηγείται μέσω του έξυπνου τηλεφώνου σε μία ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορεί να πληροφορηθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα. Το αναλόγιο έχει ήδη πολλές πληροφορίες. Μέσα σε ένα λεπτό μπορεί να ενημερωθεί κανείς για το θέμα».
Όπως μαθαίνουμε, μετά την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων θα υπάρξει και καλλιτεχνική βραδιά...Τί περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
«Ο Τάκης Βαμβακίδης έχει οργανώσει το καλλιτεχνικό μέρος, συμμετέχοντας παράλληλα στο πρόγραμμα, με συγκλονιστικούς μονολόγους. Επίσης ξεχωριστή είναι η παρουσία του Αλέξη Παρχαρίδη, που γνωρίζουμε όλοι πόσο ανατριχιαστικός είναι, όταν τραγουδά, ιδιαίτερα τα ποντιακά μοιρολόγια. Είναι μοναδικός στο είδος του. Επίσης θα συμμετέχουν ο Παναγιώτης Στεφανίδης που έρχεται από την Κομοτηνή να παίξει κεμεντζέ. Στο νταούλι θα είναι ο Πανταζής Πονερίδης. Έχουμε ενημέρωση, ότι στην εκδήλωση θα βρίσκεται ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, ο κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Θα είναι εδώ και η φίλη μας, η Άννυ Κωνσταντινίδου, που θα έρθει να καλύψει την εκδήλωση για το Europe channel, προκειμένου να μεταφέρει ρεπορτάζ για την Κεντρική Μακεδονία. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τους Κώους για αυτήν την εκδήλωση».
Η τοπική τηλεόραση είχε καλύψει ακόμα και μαθήματα ποντιακής διαλέκτου. Αυτό κάτι σημαίνει. Κάτι έχουν δει σε εσάς που τους έχει μαγνητίσει...
«Τους αρέσει πάρα πολύ ο ποντιακός πολτισμός. Γενικά οι Κώες είναι άνθρωποι της παράδοσης. Τους λείπει. Γιατί η δική τους παράδοση έχει επηρεαστεί εξαιτίας της βιομηχανίας τουρισμού. Υπάρχει μία αλλοίωση στα ήθη και τα έθιμα, τους αρέσει όμως η παράδοση. Υπάρχουν όμως κάποια κοινά σημεία της παράδοσης της Κω με τον Πόντο. Αν δείτε οι φορεσιές τους είναι παρόμοιες. Επίσης παίζουν τσαμπούνα. Εμείς οι Πόντιοι παίζουμε τουλούμ που μοιάζει ηχητικά. Είναι μαγεμένοι από την ποντιακή παράδοση. Τους αρέσει και η κρητική παράδοση. Εμείς βρήκαμε εδώ που ταιριάζουν πάρα πολύ με τα δικά μας χνώτα. Πραγματικά δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Τα λόγια θα αδικήσουν αυτήν την σχέση των 32 χρόνων».
Πόσους Πόντιους έχει το νησί;
«Οι μόνιμοι Πόντιοι στην Κω ξεπερνούν τους 700. Το καλοκαίρι αυξάνεται στους 1000. Έρχονται πολλοί για να εργαστούν για την τουριστική σεζόν. Το νησί έχει πάρα πολύ μεγάλο πληθυσμό Μικρασιατών. Προσφάτως αναστήλωσαν τον ναό του Αγίου Γιώργη του Πετρουμιανού. Είναι ένα σπουδαίο έργο. Κατασκεύασαν ένα πολύ ωραίο ψηφιδωτό στη μνήμη των γενοκτονημένων Μικρασιατών. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με αυτούς τους ανθρώπους. Προσπαθούμε να κάνουμε κοινές δράσεις, για να πετύχουμε τον στόχο, ο οποίος είναι κοινός ανάμεσα σε Πόντιους, Μικρασιάτες και Αρμένιους. Η ιστορία είναι κοινή. Γενοκτονήθηκαν χριστιανικοί λαοί και αυτό επικοινωνούμε».
Μπορείς να μας δώσεις μερικές λεπτομέρειες για το άγαλμα που θα στηθεί;
«Πρόκειται για άγαλμα της Πόντιας ξεριζωμένης μάνας. Ένας Τούρκος δημοσιογράφος από τα Μούγλα έκανε ρεπορτάζ πριν 4 μήνες, οι πληροφορίες του όμως δεν ήταν έγκυρες. Έπρεπε να το ψάξει καλύτερα. Είχε γράψει, ότι η Πόντια μάνα θα κοιτάζει απέναντι (τα παράλια). Δεν θα κοιτάζει απέναντι. Θα κοιτάζει το επιβλητικό άγαλμα του Κολοκοτρώνη που βρίσκεται απέναντι από το ποντιακό μνημείο, ο οποίος δείχνει τη Μικρά Ασία».