Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Πόντος και ο Ελληνισμός έφτασαν μέχρι την Ιαπωνία (Video)

Ο Πόντος και ο Ελληνισμός έφτασαν μέχρι την Ιαπωνία
Ο Πόντος και ο Ελληνισμός έφτασαν μέχρι την Ιαπωνία

Η παλιά πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Κιότο, φιλοξένησε το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου εκδήλωση για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Στην εκδήλωση έγινε μία εισαγωγή για την ταυτότητα και ιστορία των Ποντίων ενώ παρουσιάστηκαν πτυχές του Ποντιακού πολιτισμού όπως η παραδοσιακή μουσική, οι χοροί, η ενδυμασία και η κουζίνα. Ο κ. Παναγιώτης Κυρμανίδης (συντονιστής και χοροδιδάσκαλος) παρουσίασε Ποντιακούς χορούς και ο λυράρης Χαράλαμπος Κυρμανίδης έπαιξε Ποντιακή λύρα εκπροσωπώντας τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμαριάς "Οι Μίθριοι". Ο ηλικίας 91 ετών κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρώην Πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Αντωνίου-Μονοπηγάδου, μίλησε για την προσφυγιά των Ποντίων με βάση τις εμπειρίες του και τις μαρτυρίες συμπατριωτών του.

Ο Πόντος και ο Ελληνισμός έφτασαν μέχρι την Ιαπωνία

Ο κ. Παναγιώτης Κυρμανίδης, ο λυράρης Παναγιώτης Κυρμανίδης και ο Κοσίκε Φουκούντα μίλησαν στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» στο Metropolis 95.5 και αναφέρθηκαν στην θέληση των Ιαπώνων να μάθουν για τον Ποντιακό Ελληνισμό, με τον Παναγιώτη Κυρμανίδη να δηλώνει εντυπωσιασμένος με τις ήδη καλές γνώσεις που έχουν οι Ιάπωνες, ενώ τόνισε πως υπάρχει Ιάπωνας οποίος παίζει Ποντιακή λύρα και είναι αυτοδίδακτος.


Ο Κοσίκε Φουκούντα μιλώντας άπταιστα ελληνικά αναφέρθηκε στην αγάπη του για την Ελλάδα και για τον Πόντο: «Όταν ήμουν στη Θεσσαλονίκη έμαθα πολλά για τους Έλληνες και την ποντιακοί κουλτούρα και ειδικά από τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμαριάς "Οι Μίθριοι". Από τον κ. Κυρμανίδη έμαθα ελληνικά. Τα ποντιακά είναι εντυπωσιακά και περιέχουν πολλά αρχαία ελληνικά στοιχεία και μου αρέσουν πολλοί».