Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Εγκαινιάστηκε το βιοκλιματικό Πάρκο Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

Εγκαινιάστηκε το βιοκλιματικό Πάρκο Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού
Εγκαινιάστηκε το βιοκλιματικό Πάρκο Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

«Αυτό το πάρκο αυτό το στολίδι Πολιτισμού και Περιβάλλοντος φτιάχτηκε σε μια ιστορική γειτονιά, ένα σημείο που ενώνει τις Συκιές με τη Νεάπολη» υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά τη διάρκεια της χθεσινής Τελετής των επίσημων Εγκαινίων του βιοκλιματικού Πάρκου Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού (Ρήγα Φεραίου με Ναυπάκτου), το οποίο έχει ήδη αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και ήδη χαίρονται και απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.

Όπως, μάλιστα επεσήμανε ο δήμαρχος «στις 19 Μαΐου, την ιστορική μέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, θα γίνει και η αποκάλυψη του εντυπωσιακού Μνημείου που θα τοποθετηθεί στο Πάρκο προς τιμήν των εκατοντάδων χιλιάδων προγόνων μας από την Μικρά Ασία και τον Πόντο που ήδη φιλοτεχνείται από τον διακεκριμένο γλύπτη, καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Τσάρα».

«Φτάσαμε εδώ μετά από προσπάθεια, συγκρούσεις με συμφέροντα και αγώνες πολλών χρόνων, που συμπεριέλαβαν απαλλοτριώσεις, δικαστικούς αγώνες και καθυστερήσεις» σημείωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα έργο που μελετήθηκε και δημοπρατήθηκε από τις Υπηρεσίες του δήμου, από τις οποίες επιβλέφθηκε και η κατασκευή του, ενώ η χρηματοδότηση του δεν επιβάρυνε καθόλου τα ταμεία του δήμου, καθώς το 100% της χρηματοδότησής του εξασφαλίστηκε από ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης του πρασίνου στις πόλεις (ΕΣΠΑ-ΠΕΠ-ΟΧΕ)». «Πρόκειται για ένα έργο πρασινισμού, που το είχε ανάγκη όχι μόνο ο δήμος μας, αλλά ολόκληρη η πόλη. Γι’ αυτό, άλλωστε, αγωνιζόμαστε, για να πολλαπλασιαστεί το πράσινο και να προσφερθεί περισσότερος κοινόχρηστος χώρος στην πόλη μας» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Εγκαινιάστηκε το βιοκλιματικό Πάρκο Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

«Ο προσφυγικός μας δήμος αποκτά το δικό του μνημείο»

Αναφερόμενος στο μνημείο-καλλιτέχνημα προς τιμήν των εκατοντάδων χιλιάδων προγόνων μας από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, που θα τοποθετηθεί στο Πάρκο και ήδη φιλοτεχνείται από τον διάσημο γλύπτη, καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Τσάρα, ο δήμαρχος σημείωσε ότι «θα τοποθετηθεί στις 19 Μαΐου, την ιστορική μέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού». Όπως σημείωσε «πρόκειται για ένα μεγάλο τόξο από μαύρο γρανίτη, στη μία πλευρά του οποίου θα απεικονίζεται η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού για τις 353.000 ψυχές που πέρασαν από το λεπίδι του Μουσταφά Κεμάλ και του Τοπάλ Οσμάν και από την άλλη η καιόμενη Σμύρνη, η σφαγή και ο ξεριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων Μικρασιατών».

«Το νιώθαμε χρέος ο προσφυγικός μας δήμος να αποκτήσει επιτέλους ένα μνημείο για να τιμήσουμε τους 1 εκατομμύριο προγόνους μας που κατασφαγιάστηκαν στον Πόντο και την Μικρά Ασία, στην Ανατολική Ρωμυλία, στην Κωνσταντινούπολη κ.ά » τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

Εγκαινιάστηκε το βιοκλιματικό Πάρκο Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

Τις ευχές, την αγάπη, τον σεβασμό και την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα που λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, μετέφεραν ο πατέρας Στέφανος και ο πατέρας Χρήστος από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Συκεών, όπως και τα «συγχαρητήρια στον δήμαρχο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για τα έργα Πολιτισμού, τα οποία αυξάνονται με καλό ρυθμό σε όλη την πόλη και την ενορία μας, έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά εδώ και κάτι παραπάνω, γιατί όπως πληροφορούμαστε θα κατασκευαστεί και Μνημείο του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο θα θυμίζει τις χαμένες πατρίδες και την ιστορία ολόκληρου του Έθνους».

Στην Τελετή των Εγκαινίων παραβρέθηκε ο βουλευτής ΝΔ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών Κατερίνα Τσουκαλά, η Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη, ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Στέλιος Γκατζές, ο Αντιδήμαρχος παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Θόδωρος Κυζιρίδης Ο Πρόεδρος ΔΚΠΠΑ Αρίστος Γαλανός, οΠρόεδρος ΔΕΤΕΝ Νίκος Βαρσάμης, η Πρόεδρος σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου, ο Πρόεδρος σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, η πρόεδρος τοπικής ενότητας Συκεών Ρένα Αυγερινού, η Αντιπρόεδρος ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη, η Αντιπρόεδρος ΔΚΠΠΑ Σοφία Αδριανίδου, ο πρώην αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Αντώνης Σαουλίδης, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών άλλων δήμων, πρόεδροι οργανισμών, εκπρόσωποι επιτροπών, συλλόγων και σωματείων του δήμου, συνεργάτες στην Τεχνική Υπηρεσία, καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.