Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτύπησε στην Ιαπωνία

Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτύπησε στην Ιαπωνία
Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτύπησε στην Ιαπωνία

Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτύπησε στην Ιαπωνία. Δύο χοροδιδάσκαλοι του Ποντιακού Συλλόγου Καλαμαριάς "Οι Μίθριοι", ο Μπάμπης και ο Παναγιώτης Κυρμανίδης, διαδίδουν τον Ποντιακό πολιτισμό. Από τις 21 έως 29 Σεπτεμβρίου 2022 η παλιά πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Κιότο,  και το Τόκιο φιλοξένησε τους 2 χοροδιδάσκαλους με εκδήλωση για τον Ποντιακό Ελληνισμό.   

Προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου του Κιότο και του Πρύτανη, κατόπιν εισήγησης του επίτιμου μέλους του συλλόγου και φιλέλληνα, Λέκτορα κ. Κόσουκε Φουκούντα, οι εκπρόσωποι των Μιθρίων ταξίδεψαν για την προετοιμασία συνεδρίου με αντικείμενο την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, τη μουσική και την χορευτική παράδοση. 

Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτύπησε στην Ιαπωνία

Το προσεχές συνέδριο θα γίνει στην πόλη του Τόκιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και την  Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και την συνδρομή της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής των εκπροσώπων μας στην Πόλη Κιότο στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκε προσυνέδριο με την προβολή ντοκιμαντέρ και ημερίδα για τους χορούς του Πόντου.

Στην εκδήλωση έγινε μια εισαγωγή για την ταυτότητα και ιστορία των Ποντίων ενώ παρουσιάστηκαν πτυχές του Ποντιακού πολιτισμού όπως η παραδοσιακή μουσική, οι χοροί, η ενδυμασία και η Ποντιακή κουζίνα. Ο κ. Παναγιώτης Κυρμανίδης (συντονιστής και χοροδιδάσκαλος) παρουσίασε Ποντιακούς χορούς και ο λυράρης και χοροδιδάσκαλος κ. Χαράλαμπος Κυρμανίδης έπαιξε Ποντιακή λύρα και δίδαξε Ποντιακούς χορούς. Ο ηλικίας 91 ετών κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρώην Πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Αντωνίου-Μονοπηγάδου, μίλησε για την προσφυγιά των Ποντίων με βάση τις εμπειρίες του και τις μαρτυρίες συμπατριωτών του από την Μεσουντιέ επαρχία Μελανθίας Ορντού με προβολή ντοκιμαντέρ από τον αλησμόνητο Πόντο στα Πάτρια εδάφη. Οι χοροδιδάσκαλοι παρέδωσαν αναμνηστικά δώρα τόσο από τον Δήμαρχο Καλαμαριάς Κ. Δαρδαμανέλη Γιάννη όσο και απο το Μουσείο Καλεμκερή Παύλου στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ιαπωνία κ. Δημήτρη Καραμήτσο-Τζιρά, και τον Πρόξενο Κ. Χουρμουζιάδη Στυλιανό πέρα από τα αναμνηστικά δώρα και μια επιστολή του Δημάρχου Καλαμαριάς κ. Γιάννη Δαρδαμανέλη.

Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτύπησε στην Ιαπωνία

Τις υπόλοιπες μέρες η αποστολή επισκέφθηκε την πόλη του Κιότο όπου και έγινε ξενάγηση, καθώς και την πόλη Χιροσίμα όπου συναντήθηκαν με την Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου της Χιροσίμα Κυρία Σατώ, η οποία ζήτησε να γνωρίσει τον Ποντιακό πολιτισμό και την Ιστορία στο επόμενο μας συνέδριο.