Μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και χαράς πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακής Λύρας στον προαύλιο χώρο του Ποντιακού Θεάτρου Ασπροπύργου, το οποίο είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης. Ένα Μνημείο, που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ασπροπύργου, κ. Νικόλαου Μελετίου σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ποντιακού Θεάτρου, κ. Δημήτρη Ευσταθιάδη και την αμέριστη συμπαράσταση των Δημοτικών Συμβούλων, για να ενώσει όλους τους κατοίκους της πόλης και να κρατήσει ζωντανή την Ποντιακή λαϊκή παράδοση.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με Αγιασμό, που πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας ΓΟΧ, κ.κ Χρυσόστομος, ενώ στη συνέχεια υπό τον ήχο της Ορχήστρας 1919 εκτυλίχθηκε ένα δρώμενο κατασκευής της λύρας, με αποκορύφωμα την αποκάλυψη του Μνημείου, που ήταν περιτριγυρισμένο από λυράρηδες.
Έπειτα, έγινε αναφορά στο Μνημείο της Λύρας, η οποία φτάνει τα 7 μέτρα από τη βάση της και την φιλοτέχνησε πιστά, από σίδερο, ο κ. Δημήτρης Σεμερτζίδης από τη Σκύρα Πέλλας. Ακολούθησε μια ιστορική αναδρομή για την παρουσία της λύρας στη ζωή των ανθρώπων από τα Αρχαία χρόνια αλλά και πως εμπλέκεται στη ζωή μας μέχρι σήμερα.
Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, για να εγκαινιάσουμε το Μνημείο Ποντιακής Λύρας της πόλης μας, ένα από τα ελάχιστα μνημεία του είδους στην Χώρα μας. Η Ποντιακή Λύρα, λοιπόν, απετέλεσε το κατεξοχήν παραδοσιακό μουσικό όργανο των Ποντίων, φέροντας μια ιδιαίτερη και πανίσχυρη συμβολική αξία. «Έντυσε» μουσικά σχεδόν κάθε έκφανση της ζωής των Ελλήνων του μακρινού μας Πόντου. Συντρόφευσε όλες τους τις χαρές στους γάμους, στις βαφτίσεις, στις γιορτές και τα πανηγύρια, μέχρι και τους πόνους τους πάνω στις άγριες και απροσπέλαστες οροσειρές και τις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου, κατά τη διάρκεια του αντάρτικου. Ταυτισμένη και συνυφασμένη με την ταυτότητα και την κουλτούρα των Ελλήνων του Πόντου, η λύρα δεν είναι μόνο μουσική και τραγούδια, δεν είναι μόνο χοροί (Πυρρίχιος και Σέρρα), μα είναι και Ποντιακή διάλεκτος, είναι και ιστορία, είναι και ήθη και έθιμα, είναι μία ολόκληρη ζωή, διάρκειας εκατοντάδων ετών, χιλιάδων ομοεθνών και ομόδοξων, που έζησαν σε μια αλησμόνητη πατρίδα, η οποία συνεχίζει να υπάρχει στο πεντάγραμμο και στις σελίδες της καρδιάς μας…
Είθε αυτή η λύρα, λοιπόν, να στέλνει πάντα τις νοερές μελωδίες της στο μυαλό και στην καρδιά μας, και να μας θυμίζει μια αλλοτινή, μια ωραία, μια τιμημένη, μία αλησμόνητη, μία ένδοξη εποχή, που ποτέ μα ποτέ δεν θα ξεχαστεί από τις συλλογικές μας μνήμες. Είθε αυτή η λύρα να θυμίζει σε όλους μας την κοινή μας καταγωγή και ταυτότητα: την Ελληνική!».
Στο τέλος, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες προς όλους όσοι συνέδραμαν τόσο στη δημιουργία του Μνημείου όσο και στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Τα αποκαλυπτήρια τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο Γραμματέας της Βουλής, κ. Ευάγγελος Λιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Ελευθέριος Κοσμόπουλος, η Γενική Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Αθηνά Σωτηριάδου, ο πρώτος επιλαχών Βουλευτής της Ν.Δ., κ. Σταμάτης Πουλής, ο Πολιτευτής της Ν.Δ., κ. Ανδρέας Τσώκος, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Σοφία Μαυρίδη, Παντελής Σαββίδης, Μιχαήλ Ψωμιάδης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Μελέτιος Μπουραντάς, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ, κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΑΦΝΤΗ, κ. Ιωάννης Κατσαρός, ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Αβραάμ Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΠ, κ. Γιώργος Φίλης, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ. Γεωργία Πηλιχού, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Ιωάννης Ηλίας, Ελένη Μαυράκη, Μαρία Ατματζίδη, Παύλος Γαβριλίδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μαρία Λιάκου, Μιχάλης Χατζής, Τσοκάνης Αλέξης, Ολυμπία Καμπόλη Αγησίλαος Τσίγκος, ο Αντιπρόεδρος του ΟΑΦΝΤΗ, κ. Αντώνιος Κοναξής καθώς και πλήθος Ποντιακών και τοπικών Συλλόγων, τόσο του Ασπρόπυργου όσο και άλλων περιοχών.