Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Ένας διαρκής αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (Video)

Ένας διαρκής αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Ένας διαρκής αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13), η παρουσίαση του βιβλίου «Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη» με ομιλητές τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον διδάκτορα ιστορίας, Βλάση Αγτζίδη και τον συγγραφέα του βιβλίου, εγγονό του αδελφού του Εθνομάρτυρα του Πόντου, Κώστα Καπετανίδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Ένας διαρκής αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, που ήταν και κεντρικός ομιλητής υποστήριξε, ότι η θυσία του Εθνομάρτυρα του Πόντου σηματοδοτεί έναν διαρκή αγώνα για την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου και τη συνέδεσε με τον Κυπριακό Αγώνα και την Επανάσταση του 1821, επισημαίνοντας, ότι «η Εθνεγερσία συνεχίζεται ως την απελευθέρωση και της τελευταίας σπιθαμής γης της Μαρτυρικής Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό και την εκδίωξη και του τελευταίου τούρκου στρατιώτη καθώς και του τελευταίου τούρκου εποίκου από το αιματοβαμμένο χώμα της».

Ένας διαρκής αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο Βλάσης Αγτζίδης κατά την ομιλία ανέλυσε το περιβάλλον που διαμορφώθηκε ιστορικά την εποχή που έδρασε δημοσιογραφικά ο Νίκος Καπετανίδης και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν ξέχασε τη θυσία ενός ακόμα Έλληνα δημοσιογράφου, που μαρτύρησε στη Σμύρνη. Ο λόγος για τον Νικόλαο Τσουρουτσκόγλου, ο οποίος τιμάται ως άγιος την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, μαζί με τον Χρυσόστομο Σμύρνης και των συν αυτώ κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Συγκινητική ήταν η παρουσίαση του Κώστα Καπετανίδη, ο οποίος φώτισε άγνωστες πτυχές της ζωής και της προσωπικότητας του προγόνου του, εμφανίζοντας κατά τη διάρκειας της ομιλίας, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό του Εθνομάρτυρα του Πόντου.

Ένας διαρκής αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κωνσταντινίδης, που μετέφερε στο ακροατήριο μία ελεύθερη σύνθεση γραμμάτων του Νίκου Καπετανίδη προς την οικογένειά του και τον επιστήθιο φίλο του Φίλωνα Κτενίδη, αλλά και αποσπασμάτων από τη «Γη του Πόντου» του Δημήτρη Ψαθά, ο οποίος διατέλεσε μαθητευόμενος δημοσιογράφος στην εφημερίδα του Εθνομάρτυρα «Εποχή». Την παρουσίαση του βιβλίου συνόδεψαν μουσικά οι Γιάννης Μιχαηλίδης (τραγούδι), Γιώργος Παπαδόπουλος (λύρα), Χάρης Παπαδόπουλος (πνευστά) και Χάρης Καφέτσης (λαούτο), οι οποίος ερμήνευσαν τα τραγούδια: «Λαϊκή Τραγωδία-Νίκος Καπετανίδης – Αφήνω γεια σας άρχοντες – Φώταξον». Τον ήχο συντόνισε ο Νίκος Πηλίδης.


Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το e-Pontos.gr.