Όπλο για τη δικαίωση η Μνήμη |
Πίσω στον Πόντο ταξίδεψαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής, για την ιστορική εκδήλωση «Η έξοδος των Ελλήνων του Πόντου» που διοργάνωσε ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Πόντος Θρυλορίου».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και στον Πατριάρχη του Ποντιακού Στοιχείου της Ροδόπης, τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Τσιαβδαρίδη, ο κ. Ιωάννης Κουριαννίδης, διευθυντής του περιοδικού «Ενδοχώρα», μίλησε για το μακρύ ταξίδι της προσφυγιάς όσων επιβίωσαν της Γενοκτονίας, για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μιχάλης Κακουλίδης καυτηριάζοντας την μη προσέλευση πολλών ποντίων στο χώρο για την εκδήλωση, παρόλο που δεσμεύτηκε πως ο Σύλλογος θα συνεχίσει να πραγματοποιεί πολιτιστικές δράσεις, πέρα από τις αθλητικές του υποχρεώσεις. Δύναμη του Ελληνισμού η ζωντανή παράδοση Κλείνουμε φέτος τα 100 χρόνια μνήμης, σημείωσε ο κ. Κουριαννίδης, συμπληρώνοντας πως αυτή η διαδρομή ενός αιώνα στη νέα πατρίδα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων αποτέλεσε και το φυτώριο για την καλλιέργεια μιας προσδοκίας, που θα πρέπει, 100 χρόνια μετά τη γενοκτονίας του Μικρασιατικού και του Θρακικού Ελληνισμού, να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.
«Θα πρέπει κάποια στιγμή αυτή η μνήμη να αποτελέσει τη δύναμη για τη δικαίωση των ανθρώπων που χάθηκαν στα τραγικά γεγονότα εκείνης της εποχής, αποκαθιστώντας, με αυτό τον τρόπο, και τη διεθνή τάξη», επισήμανε. Και αυτό γιατί θεωρεί αδιανόητο, ένα κράτος το οποίο βαρύνεται με τη γενοκτονία των λαών της Μικράς Ασίας, Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Κούρδων στην εποχή μας, να θέλει να συγκαταλέγεται στα πολιτισμένα κράτη. Βρίσκει θετικό πάντως πως οι νέες γενιές κρατούν ζωντανή την παράδοση, η οποία δεν είναι στατική, αλλά εξελίσσεται, με νέα τραγούδια, με νέους στίχους, με έθιμα προσαρμοσμένα στην Ελλαδική πραγματικότητα. «Μια ζωντανή παράδοση που είναι ακριβώς και η δύναμη του Ελληνισμού για να συνεχίσει να πορεύεται στην σύγχρονη εποχή μας» κατέληξε.
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης