Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Τα παραλειπόμενα της εκδήλωσης αποκαλυπτηρίων της Ποντιακής λύρας στην Πεντάβρυσο

Τα παραλειπόμενα της εκδήλωσης αποκαλυπτηρίων της Ποντιακής λύρας στην Πεντάβρυσο
Τα παραλειπόμενα της εκδήλωσης αποκαλυπτηρίων της Ποντιακής λύρας στην Πεντάβρυσο

Αίσθηση έκανε η αναφορά του Ποντιακής καταγωγής Υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου στον Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις και την τεχνητή ένταση που καλλιεργεί το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος. “Σας περιμένουμε” είπε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Παπαδόπουλος. Αίσθηση επίσης προκάλεσε η – ολίγον επικριτική – αναφορά του Υπουργού προς τον παρόντα στην εκδήλωση, πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, για την ανάγκη ενότητας στον οργανωμένο Ποντιακό χώρο.
 
Ο Κώστας Πασσαλίδης γνωρίζουμε ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μας άρεσε πολύ, που σε συνεννόηση με την νυν Βουλευτή του κόμματος ανέγνωσε αυτός το χαιρετισμό της για την εκδήλωση, στην οποία η ίδια ήταν αδύνατο να παραβρεθεί λόγω σημαντικής υποχρέωσης στην πρωτεύουσα. Μπορεί αύριο να βρεθούν συνυποψήφιοι και άρα “αντίπαλοι” στις εκλογές, καταγράψουμε όμως το ότι υπάρχει συνεννόηση και πολιτικός πολιτισμός.

Άλλωστε ο Κώστας Πασσαλίδης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο για την Πεντάβρυσο. Έλκει την καταγωγή του από εκεί, και είναι συγγενής του αποβιώσαντα εμπνευστή της λύρας Γιάννη Πασσαλίδη. Και όχι μόνο αυτό. Στο σύντομο σχόλιο του μετά την ανάγνωση της χαιρετισμού της βουλευτή, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα υλοποίησης πολιτιστικών δράσεων στο χωριό. Και αυτό δεν το λέει ένα οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, αλλά ένας από τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους της Πενταβρύσου, που συμβάλλει ώστε να κρατιέται ζωντανό το χωριό. Συνεπώς το λέει και το εννοεί.

Εντύπωση επίσης μας έκανε η απουσία εκπροσώπων της Περιφερειακής Αρχής. Σε μια εκδήλωση που τελικά πήρε μεγάλη έκταση λόγω και της επισημότητας με την οποία διοργανώθηκε, θα περιμέναμε να είναι έστω ένας εκπρόσωπος του Γιώργου Κασαπίδη. Η απουσία αυτή δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Παναγιώτη Πλακεντά, ο οποίος τη σχολίασε με αφορμή έργο οδοποιίας στην περιοχή που γίνεται με τη συμβολή της ΖΕΠ.

Σπουδαία η λύρα και η κατασκευή που έκανε ο κατασκευαστής Νίκος Κοσμίδης. Όλοι βέβαια εξέφρασαν την απορία πως δεν θα μουχλιάσει από τη βροχή, αφού είναι ξύλινη (!), όμως δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να γίνει ειδική επεξεργασία για προστασία από τα ύδατα. Την κατασκευή της λίρας έχει κάνει αφιλοκερδώς ο Νίκος Κοσμίδης, ενώ τα περισσότερα από τα υλικά, τα έχει διαθέσει ως δωρεά η ΔΕΗ ΑΕ.
 
Επόμενος στόχος; Να εξεταστεί το αν η μεγαλύτερη λύρα του κόσμου που βρίσκεται στην Πεντάβρυσο Εορδαίας θα μπορούσε να μπει στο βιβλίο Γκίνες. Ήδη οι επιτελείς το σκέφτονται. Λες;

Πηγή: e-Ptolemeos

Σχετικά θέματα