Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Οι Ακρίτες του Πόντου προβάλουν με πάθος την ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων στην Αυστραλία

Οι Ακρίτες του Πόντου προβάλουν με πάθος την ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων στην Αυστραλία
Οι Ακρίτες του Πόντου προβάλουν με πάθος την ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων στην Αυστραλία

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, οι Ακρίτες του Πόντου μαζί με τους φίλους και υποστηρικτές  τους συγκεντρώθηκαν στο Normanby House στο Thornbury για να γιορτάσουν τη 10η επέτειο ύπαρξης του νεότερου Ποντιακού Συλλόγου της Μελβούρνης.

Πάνω από 220 προσκεκλημένοι προσήλθαν και μαζί με αυτούς τίμησαν τον Σύλλογο με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντας Ευμένιος, ο Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης & Βικτωρίας Βασίλειος Παπαστεργιάδης, Παναγιώτης Στεφανίδης Προέδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, η εκπρόσωπος του Γενικού Προξένου κ. Μαρία Γιδαράκου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο (ΣΕΚΑ), κ. Τόνυ Κυριακού, καθώς επίσης εκπρόσωποι αδελφών Ποντιακών Συλλόγων από το Σίφνιέ και την Αδελαΐδα, της Ασσυριακής κοινότητας και Αρμενικών πολιτιστικών συλλόγων.

Τελετάρχης της βραδιάς ήταν ο πρώην ποδοσφαιριστής και σημαντική προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης στην Αυστραλία, κ. Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος με χαρά αποδέχτηκε την θέση του τελετάρχη, χάρη στους δεσμούς με την Ποντιακή κοινότητα του Σίδνεϋ, την προσωπική του σχέση με την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, αλλά προπάντων για την Ποντιακή του καταγωγή.

Ο νεαρός Πρόεδρος των Ακριτών, κ. Χάρης Τσαΐρης, απαρίθμησε και εξιστόρησε τις μέχρι τώρα επιτυχίες του συλλόγου και την ανάδειξή του από μέλος της χορευτής ομάδας, σε Πρόεδρο των Ακριτών του Πόντου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης εξήρε τις ιδιαίτερες συνεργασίες και παραστάσεις του χορευτικού συγκροτήματος των Ακριτών στο Ελληνικό Φεστιβάλ της οδού Lonsdale δηλώνοντας ὀτι τέτοιες παραστάσεις έχουν μεταμορφώσει το Φεστιβάλ σε σημαντικό κέντρο συνεργασίας και αναγνώρισης όχι μόνο των Πρώτων Εθνών της Αυστραλίας, αλλά των Αρμενίων, Ασσυρίων και Μαορί.

Οι Ακρίτες του Πόντου προβάλουν με πάθος την ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων στην Αυστραλία

Τους καλεσμένους διασκέδασαν το χορευτικό των Ακριτών του Πόντου (μικροί και μεγάλοι), με δύο εξαιρετικούς καλεσμένους μουσικούς από την Ελλάδα, τον Βασίλειο Τοπαλίδη στο τραγούδι και τον Ραφαήλ Αλεξανδρίδη στη λύρα, τους οποίους συνόδευαν επίσης ο Γιώργος Μπλέτας στα πλήκτρα και ο Θεόδωρος Κωστίδης στο νταούλι.

Οι Ακρίτες Του Πόντου ιδρύθηκαν το 2012 με στόχο να ενώσουν, ανθρώπους με πάθος για τον ποντιακό πολιτισμό στην ελληνική διασπορά της Αυστραλίας. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα μικρό κλαμπ που αποτελείται από μια χούφτα οικογενειακούς φίλους έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία 10 χρόνια.

Από την ίδρυσή τους, οι Ακρίτες του Πόντου συνεχίζουν να εκφράζουν το πάθος τους για τον ελληνοποντιακό πολιτισμό μέσω του παραδοσιακού χορού και επιδιώκουν να διατηρήσουν ζωντανές τις παραδόσεις και να τις τιμήσουν, ταυτόχρονα δε στόχος είναι η πρόκληση του τρόπου με τον οποίο ο ποντιακός χορός αντιμετωπίζεται και εκτελείται μέσα από την οπτική γωνία των Ελληνοποντίων μεταναστών 2ης, 3ης και 4ης γενιάς.

Κάθε παράσταση είναι μοναδική, συχνά ξεπερνά τις προσδοκίες των ανθρώπων. Έχουν συνεργαστεί επιτυχώς με διάφορες πολιτιστικές ομάδες στο Antipodes Festivals, συμπεριλαμβανομένων των Αβοριγίνων το 2016, με την παράσταση «Phoenix of Dreamtime» που ξεχωρίζει μέχρι και σήμερα.

Αυτή ήταν η αρχή μιας εποχής συνεργασίας με διάφορες πολιτιστικές ομάδες. Η Γεωργιανή Χορωδία της Μελβούρνης το 2017, με μια ομάδα Μαορί το 2018 στο «Argonauts of the Pacific», μια παράσταση βασισμένη στην αφήγηση. Οι συνδέσεις έγιναν πάνω σε κοινές τραγικές ιστορίες της γενοκτονίας και του ξεριζωμού καθώς και σε κοινές εμπειρίες της διασποράς.

Οι Ακρίτες του Πόντου προβάλουν με πάθος την ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων στην Αυστραλία

Οι Ακρίτες του Πόντου συμμετέχουν επίσης πολύ ενεργά στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων και των Αρμενίων που συνέβησαν στις αρχές του 20ου αιώνα, παρακολουθώντας διαλέξεις, τελετές, διακρατικά συνέδρια και διάφορες εκδηλώσεις μνήμης κάθε χρόνο.

Οι Ακρίτες επιδιώκουν συνεχώς να μεγαλώσουν την οικογένειά τους μέσα από το χορευτικό συγκρότημα και τις πολιτιστικές συνεργασίες, διασφαλίζοντας ότι η ζωντάνια του ποντιακού πολιτισμού μοιράζεται ισότιμα με όλους!

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στους "Ακρίτες του Πόντου" και να μάθουν να χορεύουν Ποντιακά, οι Ακρίτες προσφέρουν μαθήματα χορού Junior και Senior κάθε Πέμπτη 19.00 μ.μ. έως 19.30 για Juniors και από 19.30 για Seniors στη διεύθυνση 317 Victoria rd, Thornbury.