Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

«Σε μία νέα Πατρίδα» | Τι θα δούμε στο πρώτο επεισόδιο

«Σε μία νέα Πατρίδα» | Τι θα δούμε στο πρώτο επεισόδιο
«Σε μία νέα Πατρίδα» | Τι θα δούμε στο πρώτο επεισόδιο

«Σε μία νέα Πατρίδα» | Η νέα ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί από την ΕΡΤ3. Μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας. Σε κάθε ένα από τα 12 ωριαία επεισόδια επιχειρείται να αναδειχθούν όλα εκείνα τα στοιχεία και γεγονότα, μικρά και μεγάλα, γνωστά και άγνωστα, που αποτυπώθηκαν στη συλλογική μνήμη και συνέθεσαν τη νέα πατρίδα των προσφύγων.

Στο 1ο επεισόδιο που θα προβληθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 19:00, ο θεατής εισάγεται στο ιστορικό περιβάλλον των αρχών του 20ου αιώνα στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία της προσφυγιάς των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Προηγείται η αναφορά σε προγενέστερες προσφυγιές και στη συνέχεια αναφέρονται οι πολιτικές συνθήκες που συνετέλεσαν στην προσφυγιά τόσο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία όσο και στην Ελλάδα. Ο τηλεθεατής θα γνωρίσει αυτή την ιστορία μέσα από τις ιστορικές αφηγήσεις και τον υπομνηματισμό σημαντικών γεγονότων που υπήρξαν σταθμοί στην εξέλιξη του ζητήματος, καθώς και των Συνθηκών που υπεγράφησαν, με κορυφαία τη Συνθήκη της Λωζάνης, και το αποτέλεσμα που παρήγαγαν.


Παρουσιάζεται η ανθρωπογεωγραφία της προσφυγιάς και οι διαφορετικές συνθήκες υπό τις οποίες έζησε το δράμα της προσφυγιάς η κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η κατάσταση στο Ελλαδικό κράτος την στιγμή της άφιξης των προσφύγων και μια γενική περιγραφή για τους τόπους εγκατάστασης και της υποδοχής που τους επιφυλάχθηκε. Περιγράφονται από την αρχή οι θεσμικοί παράγοντες που δημιουργήθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων, όπως η Επιτροπή Ανταλλαξίμων, ο ρόλος της Επιτροπής Στέγασης και Αποκατάστασης, η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, ο ρόλος ελληνικών και ξένων φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Στην ίδια ενότητα αναφέρονται σημαντικά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διάσωση, την υποδοχή και αποκατάσταση των προσφύγων, όπως ο Asa Jennings, ο Henry Morgenthau κ.α. Περιγράφονται οι προσπάθειες αντιμετώπισης των επιδημικών ασθενειών, της στέγασης, της αστικής και αγροτικής αποκατάστασης, Μέσα από τις παραπάνω ενότητες αναδεικνύονται προσωπικές ιστορίες επιβίωσης αλλά και επιτυχίας στους τομείς της επιστήμης, των γραμμάτων, των τεχνών και της οικονομίας. Τέλος, σημαντική παράμετρος αποτελεί η αναφορά στις επιπτώσεις της μετακίνησης του πληθυσμού και της εγκατάστασης των προσφύγων σε κοινωνικό, πολιτικό-εκλογικό, οικονομικό, πολιτισμικό επίπεδο στην Ελλάδα.