Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Έφυγε από τη ζωή στα 98 του, πλήρης ημερών, ο συγγραφέας Δημήτρης Νικοπολιτίδης

Έφυγε από τη ζωή στα 98 του, πλήρης ημερών, ο συγγραφέας Δημήτρης Νικοπολιτίδης
Έφυγε από τη ζωή στα 98 του, πλήρης ημερών, ο συγγραφέας Δημήτρης Νικοπολιτίδης

Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού, τη λαογραφία και τον πολιτισμό του, ο λαμπρός φιλόλογος με πλουσιότατη σταδιοδρομία σε γυμνάσια της χώρας με κατάληξη το Κιλκίς, όπου και συνταξιοδοτήθηκε ως λυκειάρχης του 2ου Λυκείου Κιλκίς, ο γλυκύτατος Δημήτρης Νικοπολιτίδης, δεν είναι πια ανάμεσά μας. 

Το απόγευμα του Σαββάτου, σήμερα 21 Ιανουαρίου, σε ηλικία 98 ετών κίνησε για τη γειτονιά των δικαίων, από όπου η ευγενική ψυχή του θα πρεσβεύει υπέρ ημών στον Πανάγαθο.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε- και δεν είναι σχήμα λόγου- βαθύτατη θλίψη στην κοινωνία του Κιλκίς και ιδιαίτερα στους χιλιάδες μαθητές του ανά την Ελλάδα.

Άνθρωπος και εκπαιδευτικός της προσφοράς με υποδειγματικό ήθος και εργατικότητα ο μεταστάς αναδείχθηκε σε εμβληματική μορφή των γραμμάτων και του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της ποντιακής ιστορίας, του θεάτρου και της λαογραφίας.

Τιμήθηκε από την κοινωνία του Κιλκίς και απολάμβανε του καθολικού σεβασμού μέχρι το τέλος της ζωής του που επήλθε ύστερα από μακρά ασθένεια και αφού εξαντλήθηκε το λάδι της ζωής του.

Κατέλιπεν δυο παιδιά, την Ερμιόνη και τον Σάββα καθώς και τέσσερα εγγόνια.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Κυριακή 22/1 στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, στη 1 το μεσημέρι.

Λίγα λόγια για τον εκλιπόντα

Γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1925 από Ποντίους γονείς από το Καρς. Τελείωσε στη γενέτειρα του το δημοτικό και το γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε φιλολογία στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως καθηγητής στο ιδιωτικό γυμνάσιο Κρύας Βρύσης Γιαννιτσών, στην εμπορική σχολή Κομοτηνής (Οικονομικό γυμνάσιο), στο δημόσιο γυμνάσιο Κρύας Βρύσης, στο γυμνάσιο Νέας Μεσημβρίας νομού Θεσσαλονίκης στο γυμνασιακό παράρτημα Αγίου Αθανασίου... (του Α' γυμνασίου θηλέων Θεσσαλονίκης ως διευθυντής), στο γυμνάσιο ΙΓ' γυμνάσιο Εράτυρας Νομού Κοζάνης, στο Δ'  γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και, με απόσπαση, στο λυκειακό τμήμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στην Κωνσταντινούπολη, από το 1975 έως το 1980. Επίσης, ως γυμνασιάρχης στο Α' γυμνάσιο αρρένων Αλεξάνδρειας νομού Ημαθίας, στο Β' γυμνάσιο και Β' λύκειο Κιλκίς, απόπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Έγραψε και παρουσίασε στη σκηνή με μαθητές του τις παρακάτω ποντιακές κωμωδίες:

- Ο πρόεδρον τη χωρί
- Όλ(ε)α για την Παναΐλαν
- Χωρίς εσέν' ‘κι ‘ίνουμαι, χωρίς εσέν' ‘κ' ευτά(γ)ω
- Η Λίτα εγάνωσεν τα πουλούλ(ε)α

Η τελευταία παίχτηκε σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, σε σκηνοθεσία του άλλοτε πρωταγωνιστή μαθητή του στο γυμνάσιο Κρύας Βρύσης, /Λευτέρη Τελλίδη/, δάσκαλο από το 1975 στη Γερμανία.

Πολύ καλός γνώστης της ποντιακής διαλέκτου (στη γραφή και στην προφορά), επιμελήθηκε περισσότερα από τριακόσια ανέκδοτα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «/Ποντιακή Εστία/» και σε τοπικές εφημερίδες.

Το έργο της ζωής του είναι το «/Λεξικό της Ποντιακής Διαλέκτου/» (αντίστροφο - από τη νεοελληνική sτην ποντιακή).

Πηγή: Ειδήσεις