Επισκέπτες μέχρι και από τη Θεσσαλονίκη προσέλκυσαν οι Μωμόγεροι της Καλλιφύτου |
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και πολλούς επισκέπτες, όχι μόνο από γειτονικούς νομούς αλλά ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε το έθιμο των Μωμόγερων στην Καλλίφυτο τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.
Το δρώμενο επέστρεψε μετά από δυο χρόνια παύσης λόγω της υγειονομικής κρίσης και μάλιστα το παρακολούθησε μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρ. Παπαεμμανουήλ, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μ. Τάσσου, ο επικεφαλής της παράταξης “Πόλη+Ζωή” κ. Κ. Χαρακίδης, η υποψήφια Δήμαρχος Δράμας με την παράταξη “Project 2020” κα Παρθένα Κιόρτεβε, πλήθος δημοτικών συμβούλων και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, ενώ επρόκειτο να παρευρεθούν αλλά τελικά αυτό δεν έγινε εφικτό για διάφορους λόγους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιφύτου κ. Κώστας Παπαδόπουλος, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας δήλωσε ότι μετά από δυο χρόνια παύσης που ο σύλλογος δεν έκανε καμία δραστηριότητα λόγω της πανδημίας, το έθιμο επέστρεψε φέτος και μάλιστα προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην Καλλίφυτο. «Ο αριθμός των επισκεπτών ήταν απρόσμενος. Δεν το περίμενα ούτε εγώ» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Υπήρχαν πολλοί επισκέπτες από περιοχές εκτός Δράμας όπως από την Καβάλα και από τη Θεσσαλονίκη. Πολλοί από αυτούς είχαν επισκεφθεί την Ονειρούπολη και ακολούθως επισκέφθηκαν την Καλλίφυτο για να παρακολουθήσουν το έθιμο των Μωμόγερων.
Το δρώμενο ξεκίνησε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιφύτου με το ντύσιμο των νέων με τις παραδοσιακές μεταμφιέσεις, όπου τελευταίος ντύνεται ο αρχηγός. Από εκεί ξεκίνησε και φέτος η πομπή των Μωμόγερων εν χορώ, με προορισμό την πλατεία της Καλλιφύτου, όπου γίνεται όλο το δρώμενο και το θεατρικό που περιλαμβάνει τον «γέρο» τη «γριά», τη «νύφη», το «διάβολο» και άλλους χαρακτήρες και στη διάρκεια του οποίου γίνονται σκωπτικοί διάλογοι και κυρίως πολιτική σάτιρα.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιφύτου στα «Χ», πρόκειται για ένα αρχαίο διονυσιακό δρώμενο το οποίο συνεχίστηκε και προσαρμόστηκε από τους Ποντίους. Σε αυτό ενέταξαν και σύμβολα της Χριστιανικής πίστης, με βάση τα δικά τους ήθη και έθιμα, όπως για παράδειγμα τον Σταυρό που φορά ο αρχηγός των Μωμόγερων πίσω από τη φορεσιά του. Οι Μωμόγεροι εντάσσονται στα λαϊκά δρώμενα του δωδεκαημέρου και είναι το πρώτο που τελείται, σε χρονική σειρά, σε σχέση με τα υπόλοιπα στην περιοχή μας. Το έθιμο αυτό τελείται μέχρι και τα Θεοφάνεια και έπειτα σταματά, όπως γινόταν και σε διάφορες περιοχές του Πόντου, εξηγεί ο πρόεδρος του Πολτιστικού Συλλόγου Καλλιφύτου. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι Μωμόγεροι Καλλιφύτου είναι ότι το μοναδικό δρώμενο που γίνεται με τη συγκεκριμενη αμφίεση πανελλαδικά, εξηγώντας ότι το έθιμο των Μωμόγερων υπάρχει και σε άλλους νομούς, όπως τη Φλώρινα, τη Βέροια και την Κοζάνη, αλλά με διαφορετικές αμφιέσεις.
«Το δρώμενο των Μωμόγερων της Καλλιφύτου ξεχωρίζει και θέλουμε να το αναδείξουμε σαν κάτι μοναδικό ανάμεσα στα δρώμενα του Νομού Δράμας. Θέλουμε όχι μόνο να το αναδείξουμε στο Νομό μας αλλά και πανελλαδικά. Ήδη μας κάλεσαν με τους Μωμόγερους, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αφορμή την διάκριση της Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλλιφύτου που πήρε την πρώτη θέση με σχετική εργασία στον πανελλήνιο διαγωνισμό με τίτλο: «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» με θέμα το έθιμο των Μωμόγερων, τόνισε ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος.
Με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του εθίμου, οι Μωμόγεροι θα επισκεφθούν την αγορά της Δράμας την παραμονή των Θεοφανίων, στις 5 Ιανουαρίου και θα γυρίσουν με τις αμφιέσεις τους σε όλα τα καταστήματα, προκειμένου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κόσμου, κάτι που είχε γίνει με επιτυχία και πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιφύτου.
Πηγή: Χρονικά της Δράμας