Το δικό της απολογισμό έκανε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Τρικάλων, πλησιάζοντας στη δύση του τρέχοντος έτους, ενός επετειακού έτους μιας και συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς συμμετείχε, με μεγάλη χαρά, στις επετειακές εκδηλώσεις διαφόρων φορέων της πόλης και του νομού καθώς και σε εκδηλώσεις σχολείων της πόλης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε:
Κυρίως όμως θα σταθούμε στον κύκλο εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο σύλλογος μας. Πιο συγκεκριμένα:
Στις 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήσαμε εκδήλωση ιστορικού ενδιαφέροντος, με τίτλο «Από τα Ματωμένα χώματα στη Μητροπολιτική Ελλάδα…», στον κινηματογράφο του Μύλου Ματσόπουλου. Συμμετείχαν οι ιστορικοί Βλάσης Αγτζίδης (δρ. Ιστορίας) και Θεοδόσιος Κυριακίδης (Δρ. Ιστορίας), οι οποίοι διαμοιράστηκαν μαζί μας τις γνώσεις τους και μας διαφώτισαν με αρκετές πτυχές της πρόσφατης ιστορίας μας. Πιο αναλυτικά, ο κ. Αγτζίδης αναφέρθηκε στα αίτια που οδήγησαν στη Μικρασιατική καταστροφή, ενώ ο κ. Κυριακίδης στην έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα, στην εγκατάσταση τους και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Αρκετά σημαντικά στοιχεία, όμως, μας παρουσίασε και η Μαρία Ηλιάδου (μέλος του διοικητικού μας συμβουλίου και συνταξιούχος εκπαιδευτικός), η οποία αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στην εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη των Τρικάλων.
Μέρος από το υλικό που μας παρουσίασε η κ. Ηλιάδου ανακτήθηκε από το βιβλίο του Θύμιου Λώλη «Οι πρόσφυγες στα Τρίκαλα».
Και φυσικά ιδιαιτέρως τιμητική για εμάς ήταν η παρουσία του κ. Λώλη, ο οποίος μας συγκίνησε με τον σύντομο χαιρετισμό του.
Μια εκδήλωση με ξεχωριστή θεματολογία έλαβε χώρα την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Η εκδήλωση έφερε τον τίτλο «Μικρά Ασία 100 χρόνια μετά… Ένας φωτεινός πολιτισμός συνεχίζει να ανθίζει» και ήταν αφιερωμένη στους Μικρασιάτες λογοτέχνες. Παρουσίασε η ηθοποιός Βίκυ Ιακωβάκη, με το υπέροχο αφηγηματικό ύφος που τη
διακρίνει…
Μέλη του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων (Φ.Ι.Λ.Ο.Σ.) μας ταξίδεψαν με την ανάγνωση αποσπασμάτων ποιητικών συλλογών και λογοτεχνικών κειμένων σπουδαίων Ελλήνων με καταγωγή από τη Μικρά Ασία.
Μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Καρδίτσης, και πιο συγκεκριμένα το Σύνολο Πνευστών «Μπαντίνα» υπό το μαέστρο Άγγελο Παλαπέλα παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια, ενώ η χορευτική ομάδα της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων χόρεψε Μικρασιάτικους χορούς υπό τη συνοδεία των μουσικών Αλέξη Στεφανίδη, Δήμητρας Καλλιάρα, Άγγελου Παλαπέλα, Γιάννη Καρακαλπακίδη, Νεκτάριου Παπαγεωργίου και Βάλιας Σπαθάρα.
Επρόκειτο για μια βραδιά ποίησης, λογοτεχνίας και μουσικής που μας ταξίδεψε στο χώρο και στο χρόνο…
Ακολούθησε η έκθεση φωτογραφίας «Πορεία προς τον Σαγγάριο ποταμό … πορεία προς την Καταστροφή…», την οποία παρουσιάσαμε στον εξαιρετικό χώρο του Οθωμανικού Λουτρού στο Μουσείο Τσιτσάνη, από τις 02 έως τις 11 Οκτωβρίου.
Στην έκθεση παρουσιάστηκε αρχειακό υλικό το οποίο αφορούσε στρατιωτικές επιχειρήσεις και την καθημερινότητα των στρατιωτών κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία, την καταστροφή της Σμύρνης, σπουδαίες προσωπικότητες, σημαντικές μαρτυρίες και την προσφυγιά. Παράλληλα γινόταν προβολή βίντεο με αρχειακό φωτογραφικό υλικό από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη. Ακόμη μεγαλύτερη όμως ήταν η προσέλευση τμημάτων Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων έκλεισε στις 06 Οκτωβρίου στο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη, με την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Καρακούση «Η καρδιά και τα όπλα», ενός ιστορικού μυθιστορήματος που πραγματεύεται τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας από το 1919 μέχρι το 1922. Η πολλή όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σταμούλη και την υποστήριξη του βιβλιοχαρτοπωλείου Παπαγιάννη. Ομιλητές ήταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παδιός και η φιλόλογος Κωνσταντίνα Πλεσιώτη. Μουσικά πλαισίωσε η Δήμητρα Καλλιάρα.
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους παρακάτω συντελεστές, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των οποίων θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων μας: Την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, το Δήμο Τρικκαίων, τους Αντιδημάρχους κ. Μιχάλη Λάππα και κ. Σοφία Αλεστά, τους προσκεκλημένους ιστορικούς μας κ. Βλάση Αγτζίδη και κ. Θεοδόσιο Κυριακίδη, τον κ. Θύμιο Λώλη, τον Φιλολογικό Ιστορικό Λογοτεχνικό Σύνδεσμο Τρικάλων, το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσης και ιδιαιτέρως τον καθηγητή κ. Άγγελο Παλαπέλα, την ηθοποιό κ. Βίκυ Ιακωβάκη, τους μουσικούς μας, τον χοροδιδάσκαλο μας κ.Κωνσταντίνο Δημόπουλο, τη χορευτική μας ομάδα, τις κυρίες του συλλόγου μας Αντριάνα Λωρίδα και Άννα Καρασίμου. Το προσωπικό του κινηματογράφου Ματσόπουλου, του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Τρικκαιών και του μουσείου Τσιτσάνη, και την αρχαιολογική υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων. Τέλος ευχαριστούμε τα καταστήματα Paranoia, Σαράφης και TRICK.
Κλείνει μια χρόνια αρκετά πλούσια σε εκδηλώσεις και είμαστε ευτυχείς που αφήνουμε πίσω μας πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υλικό στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε η διατήρηση της Μνήμης αποτελεί βασικό καταστατικό μας σκοπό…
Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο Χρόνια Πολλά, με υγεία και ειρήνη.