Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Απόκριες στην Πάρο με Ποντιακό χρώμα

Απόκριες στην Πάρο με Ποντιακό χρώμα
Απόκριες στην Πάρο με Ποντιακό χρώμα

Μια Πάρος που αντιστέκεται, μια Πάρος που επιμένει να πιστεύει σε αξίες και ιδανικά, πέρα από την υποδούλωση των ψυχών στην οικονομική ευμάρεια, βρήκε την ευκαιρία να φωνάξει δυνατά «παρών», το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου. Στην θεατρική αίθουσα του ΕΠΑΛ Πάρου περισσότεροι από 250 χορευτές και χορεύτριες έπαιξαν παλιά παριανά αποκριάτικα παιχνίδια, χόρεψαν, διασκέδασαν και έδειξαν ότι μπορούν ακόμα και στη σημερινή εποχή να εκφράζονται με όρους παράδοσης στη μουσική, τον χορό και την μουσικοκινητική δράση.

Το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Νάουσας φαίνεται ότι ανακάμπτει δυναμικά μετά την πανδημία και συσπειρώνει κοντά τους ανθρώπους της Πάρου που δεν θέλουν να σχεδιάσουν το κοινό τους μέλλον τους ξεχνώντας εντελώς το παρελθόν τους.

Το μουσικό τμήμα, με προσήλωση στην αυθεντική παρουσίαση των μουσικών από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού εργάζεται συστηματικά για την έρευνα και προβολή τους. Το χορευτικό τμήμα και η θεατρική Ομάδα Νάουσας  έχουν μέλη από όλο το νησί, από μικρά παιδιά μέχρι ενηλίκους, που μέσα από τις συγκεκριμένες τέχνες ισορροπούν τη ζωή τους με ποιοτικό τρόπο.

Στο τρίωρο πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν 13 θέματα με βάση τη μουσική, τον χορό και τα έθιμα-δρώμενα από την Θάσο, την Λήμνο, την Χίο, την Σάμο, τις Σποράδες, τα Κύθηρα, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και βέβαια την Πάρο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακοί ήταν οι χοροί των Ελλήνων από τα χωριά της κάτω Ιταλίας, που επιβιώνουν από την αρχαιότητα.

Το κεντρικό όμως θέμα της βραδιάς ήταν το μεγάλο αφιέρωμα στη μουσική, τους χορούς και τις φορεσιές του Πόντου. Το Ναουσαϊικο συγκρότημα παρουσίασε την νέα του λαογραφική δουλειά με τις φορεσιές της Τραπεζούντας και τους χορούς από τον ανατολικό και δυτικό Πόντο. Τη λαογραφική έρευνα και διδασκαλία χορών είχαν οι: Σωτήρης Καλπάκογλου και Μανίνα Κατσιακούδη, που επί μήνες προσπάθησαν για το καλύτερο αποτέλεσμα, που γνώρισε πλήρη αποδοχή στην παράσταση.

Οι μουσικοί, σοβαροί και συνεπείς στις αρχές του σεβασμού της παράδοσης ήταν οι: Αντώνης Πρέκας, βιολί, Χάρης Κόχυλας, λαούτο, Φένια Θεοφίλου τουμπελέκι και Σοφία Κονταράτου, τραγούδι. Οι θεατές τους αντάμειψαν για την συμβολή τους.

Το Συγκρότημα ευχαριστεί όσους στέκονται πλάι του, χορευτές, γονείς, χορηγούς της λαχειοφόρου αγοράς και όλους εκείνους που με τον τρόπο τους συμπορεύονται μαζί του.

Πηγή: Cyclades