Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Γιορτή Γραμμάτων από το Σωματείο και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»

Γιορτή Γραμμάτων από το Σωματείο και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»
Γιορτή Γραμμάτων από το Σωματείο και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»

Το Σωματείο και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν την πατροπαράδοτη Γιορτή Γραμμάτων, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, στις 11:00 το πρωί, στο Αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η εκδήλωση τελείται στο πλαίσιο της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, προστατών των Γραμμάτων, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση θα βραβευτούν μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης που έχουν διακριθεί για την επίδοση και το ήθος τους, μετά από πρόταση των Διευθυντών των Σχολείων τους. Θα τους απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα και επιλεγμένα βιβλία.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί με την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της Σουμελιώτισσας, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός-λυκειάρχης και επί εικοσαετία και πλέον Διευθυντής, του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών περιοδικού «Ποντιακή Εστία», κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Το περιοδικό εκδίδεται από το Σωματείο και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά».

Για την σημασία της εορτής των Γραμμάτων θα μιλήσει η Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Στεφανία Τανιμανίδου Το πρόγραμμα είναι διανθισμένο με Ακριτικά Άσματα του Πόντου, τα οποία θα αποδώσει η εκπαιδευτικός και ερμηνεύτρια ποντιακών παραδοσιακών τραγουδιών κα Αντωνία Καραγιαννίδου με τη συνοδεία της γλυκόλαλης λύρας του Νίκου Γαβριά ενώ το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ναούσης» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς και παιχνίδια των Ελλήνων του Πόντου. 

Το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», πιστό στις παρακαταθήκες των προγόνων και των ιδρυτών του, πραγματοποιεί την εκδήλωση αυτή ως συνέχεια των αντίστοιχων εορταστικών εκδηλώσεων που τελούνταν στην καθ’ ημάς Ανατολή κατά την Εορτή των Τριών Ιεραρχών από τα Σχολεία, τις Κοινότητες και τις Εκκλησίες των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Οι Ελληνικοί φορείς ενίσχυαν με αυτόν τον τρόπο ηθικά και οικονομικά τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έδιναν την δική τους μάχη να διατηρήσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής.