«Το μήνυμα και το νόημα που θέλουμε να περάσουμε στις επόμενες γενιές είναι ότι πέρα από την αγάπη που τρέφουμε για το Σύλλογο και την Ομοσπονδία, αυτό που μετράει είναι η κουλτούρα”, λέει ο Peter Stefanidis, πρόεδρος της Ποντιακής Ομοσπονδίας, στον «Νέο Κόσμο»
Η Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας διοργανώνει ένα τριήμερο γεμάτο ποντιακούς χορούς, μουσική και ιστορία με σκοπό να τιμήσει τον ποντιακό πολιτισμό, προσφέροντας ταυτόχρονα στους νέους την ευκαιρία να αναπτύξουν μία βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση σε σχέση με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η Ομοσπονδία.
«Ξεκίνησε ως ένα γεύμα, γι’ αυτούς που είχαν έρθει τότε από το εξωτερικό» λέει ο Peter Stefanidis στον «Νέο Κόσμο» ενθυμούμενος την πρώτη Ποντιακή συνάθροιση.
«Την πρώτη φορά που το κάναμε ήταν πριν από 19 χρόνια. Τότε ήταν ένας μικρός χώρος με 100 άτομα».
«Δυστυχώς, στην αρχή δεν είχαμε μεγάλη συμμετοχή από τη νεολαία» μας λέει.
Ωστόσο «από τότε ανέβηκε πολύ με ιδιαίτερη υποστήριξη από τα μέλη» ενώ «τώρα πλέον είναι το μεγαλύτερο Ποντιακό γεγονός στην Αυστραλία».
Η καθιερωμένη ποντιακή συνάθροιση «Συναπάντημα», ξεκίνησε την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου με το «Παρακάθ», μια άτυπη εκδήλωση, όπου μέλη από τους «Ακρίτες του Πόντου» της Βικτώριας, υποδέχθηκαν τους καλεσμένους τους από τις υπόλοιπες Πολιτείες της Αυστραλίας.
Σήμερα, Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, συνεχίστηκε με ένα «εργαστήρι χορού», στο οποίο είχε ενεργή συμμετοχή η νεολαία, εστιάζοντας στη σημασία της συνεργασίας, ακολούθησε η απονομή των εθνικών βραβείων σε μέλη της κοινότητας για τη συμβολή τους στη διατήρηση του ποντιακού πολιτισμού.
Η βραδιά κορυφώνεται απόψε με τον Αλέξη Παρχαρίδη και τον Φάνη Κουρουκλίδη, δύο «γίγαντες» του ποντιακού πολιτισμού, οι οποίοι γοητεύουν και ξεσηκώνουν τους παρευρισκόμενους με ποντιακά παραδοσιακά τραγούδια.
Το τριήμερο θα λήξει αύριο Κυριακή, 19 του μήνα, με την Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας να καταθέτει στεφάνι στο Shrine of Remembrance, ως ένδειξη τιμής για τις θυσίες των Αυστραλών γυναικών στην Ελλάδα μεταξύ 1915 και 1930, ενώ κλείνοντας θα ακολουθήσει ομιλία για το θέμα, από τον Δρ. Παναγιώτη Διαμάντη στο αμφιθέατρο του Ιερού Μνημείου «Shrine of Remembrance»
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «Ακρίτες Του Πόντου» της Βικτώριας μαζί με το Ποντιακό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Αυστραλίας, ήταν και οι δύο κύριοι διοργανωτές του τριήμερου.
Η Ομοσπονδία φέτος κλείνει τα 34 χρόνια από την ίδρυσή της, διατηρώντας ακόμα τη φλόγα του ποντιακού πάθους ζωντανή, δίνοντας έμφαση στους νέους ,να μάθουν τη αξία της συνεργασίας, η οποία αποτελεί και τον πυρήνα της επιτυχίας της Ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό οι νέοι να μαθαίνουν αυτά τα μαθήματα από νωρίς.
«Σκοπός μας είναι να καλλιεργήσουμε τους επόμενους ηγέτες της κοινωνίας μας. Το Συναπάντημα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους» εξηγεί ο κ. Stefanidis ενώ τονίζει πως αυτό που έχει πρωτίστως σημασία είναι «να είμαστε ενωμένοι» και να «μπορούμε να συνεργαζόμαστε».
«Το μήνυμα και το νόημα που θέλουμε να περάσουμε στις επόμενες γενιές είναι πως πέρα από την αγάπη που τρέφουμε για το σύλλογο και την ομοσπονδία, αυτό που μετράει είναι η κουλτούρα».
«Η αγάπη, η ομόνοια και το πνεύμα συνεργασίας που θέλουμε να προωθήσουμε είναι στην ουσία εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε για να συνδεθούμε με την κουλτούρα μας. Όσο καλύτερα χρησιμοποιούμε τα εργαλεία αυτά, τόσα περισσότερα πράγματα μπορούμε να καταφέρουμε μαζί, ενωμένοι».
Ο κ. Stefanidis, περιγράφει την περίοδο 2010-2011 ως «σκοτεινή» για την Ομοσπονδία, λέγοντας ότι «ήταν όλα στάχτη».
«Έπρεπε εμείς να ξαναχτίσουμε τα πάντα από τα θεμέλια», προσθέτει.
«Αν δεν μπορείς να φυτέψεις την αγάπη, τότε ο σκοπός είναι μάταιος», μας λέει, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της ομόνοιας.
Ωστόσο, το 2016, η Ομοσπονδία αναγεννήθηκε σαν τον φοίνικα μέσα από τις στάχτες του, καθώς οι Σύλλογοι κατάφεραν να ενωθούν και μαζί με τα μουσικά συγκροτήματα πραγματοποίησαν κοινές παραστάσεις, με 150 χορευτές να συνοδεύουν μέχρι και σήμερα τις Ποντιακές συνάξεις.
Το πρώτο Συναπάντημα του κ. Stefanidi, το 2004, αποτέλεσε έμπνευση καθώς είδε το «δυναμικό και την ευκαιρία» πως « τουλάχιστον μία φορά το χρόνο είναι εφικτό να υπάρχει ομόνοια μεταξύ αδερφών».
«Αυτό που θέλουμε είναι να παραδώσουμε τη σκυτάλη στους νέους. Έχουμε την ευθύνη να διαμορφώσουμε τους επόμενες ηγέτες, δίνοντάς τους ευθύνες. Είναι βέβαια σημαντικό να γνωρίζουν ότι έχουν εμάς από πίσω τους να τους στηρίζουμε. Χρειαζόμαστε ηγέτες, αλλιώς το ποντιακό στοιχείο θα χαθεί».
Στο φετινό «Συναπάντημα» συμμετέχουν οι εξής σύλλογοι:
1. «Ακρίτες Του Πόντου» Βικτώριας
2. Ποντιακό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Αυστραλίας
3. Ποντιακός Σύλλογος Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»
4. Ποντιακός Σύλλογος Σίδνεϊ «Παναγία Σουμελά»
5. Ποντιακός Σύλλογος Wollongong «Διογένης»
6. Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας
Πηγή: Νέος Κόσμος