«Χαίρομαι πραγματικά που μας δίνεται η δυνατότητα μετά την περίοδο της πανδημίας να ξαναβρεθούμε στο γνώριμο και φιλόξενο αυτό χώρο του Δήμου Λαρισαίων για την κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων. Με το Σύλλογο Ποντίων έχουμε μία μακρά και στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Εκτιμώ πάρα πολύ την προσπάθεια που κάνετε να μεταλαμπαδεύετε στις νεότερες γενιές, στα παιδιά μας, τα ήθη και τις παραδόσεις μας, τα τραγούδια και τους χορούς μας. Μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια ενδυναμώνεται η συναίσθηση του “ανήκειν” στην κοινότητα των Ποντίων, στην κοινότητα του Ελληνικού Γένους». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Χρήστο Τοπαλίδη στην κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου.
Η φωνή των προσφυγικών Συλλόγων στη Βουλή
Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής σημείωσε ότι «η νέα χρονιά μας θυμίζει ότι συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανταλλαγή των πληθυσμών με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης. Πέρυσι είχαμε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων, αλλά λόγω της πανδημίας, νομίζω ότι η πρόταση που έκανα υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Διασποράς του Ελληνισμού για να επεκταθεί και φέτος, ει δυνατόν και του χρόνου, η αμφίδρομη αυτή συζήτηση, ο διάλογος με την κοινωνία. Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ακούγεται η φωνή των προσφυγικών Συλλόγων και Σωματείων. Σύλλογοι και Σωματεία και από τον τόπο μας κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους, τις μαρτυρίες των προγόνων τους και την προσπάθεια που γίνεται για να παραμείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη. Και φέτος, λοιπόν, πιστεύω ότι θα υπάρχει αυτή η συνέχεια εκδηλώσεων, και στη Λάρισα να κάνουμε ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα».
9% των κατοίκων της Λάρισας οι πρόσφυγες
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρέθεσε στοιχεία για την εγκατάσταση των προσφύγων στον νομό Λάρισας. Όπως ανέφερε «εδώ στην Λάρισα δεν εγκαταστάθηκαν πάρα πολλοί πρόσφυγες. Ο κύριος στόχος ήταν να ενδυναμωθούν τα βόρεια σύνορα, να θωρακιστούν πληθυσμιακά. Η πολιτική Βενιζέλου ήταν αυτή και εξηγείται, βεβαίως, εύλογα. Έβλεπα έναν πίνακα, που με αφορμή τις εκδηλώσεις που κάνουμε στη Βουλή έχει αναρτηθεί, με τον ελληνικό χάρτη και την πληθυσμιακή σύνθεση των νομών στους οποίους εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες. Στον νομό τον δικό μας, στη Λάρισα, εγκαταστάθηκαν λίγοι περισσότεροι από 14.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, που τότε αντιστοιχούσαν στο 9% του πληθυσμού. Θέλω να πω αγαπητέ πρόεδρε ότι οι πρόσφυγες και δη οι Πόντιοι, δεν είναι πολλοί αλλά η “μικρά ζύμη” είναι αυτή που λειτουργεί δημιουργικά και νομίζω ότι το δείχνουμε και εδώ, στη Λάρισα και σε όλη την επικράτεια, αλλά και εκτός συνόρων, οι Πόντιοι είναι πάρα πολύ δραστήριοι. Θέλω, λοιπόν, και πάλι να σας συγχαρώ και να ξέρετε ότι είμαι δίπλα σας, έμπρακτα, δεν χρειάζεται νομίζω να δώσω διαπιστευτήρια, γνωριζόμαστε χρόνια και πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε γνώση της πραγματικής ιστορίας».
Ατόπημα ο “τεμαχισμός” της Γενοκτονίας
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η ελληνική πολιτεία για πολλά χρόνια αντιμετώπισε φοβικά το ζήτημα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας των Ποντίων, των Μικρασιατών και έχουμε κάνει λάθη “τεμαχίζοντας” το ζήτημα της γενοκτονίας. Άλλη η γενοκτονία των Αρμενίων, άλλη των Ποντίων, άλλη των Μικρασιατών. Ενώ ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο από την οθωμανική αυτοκρατορία, δυστυχώς και με τις “ευλογίες” ευρωπαϊκών δυνάμεων, βλέπε Γερμανία, με στόχο τον αφανισμό των χριστιανών, προκειμένου να επέλθει θρησκευτική και εθνική ομογενοποίηση της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας και μετέπειτα του κράτους των Νεότουρκων.
Χαίρομαι πραγματικά που βρισκόμαστε σε αυτή την εστία πολιτισμού. Καλή χρονιά με υγεία και ευλογία!».