Τανωμένος σορβάς, αλλιώς, Ποντιακή γιαουρτόσουπα |
Πρόκειται για μια ζεστή γιαουρτόσουπα, αρωματισμένη με δυόσμο, που συνηθίζεται σε όλο τον Πόντο και γι’ αυτό φτιάχνεται με πολλές παραλλαγές.
Παραδοσιακά την ετοιμάζουν με κορκότο (σταρένιο, κρίθινο ή καλαμποκίσιο), αλλά και με πλιγούρι, όπως εδώ (το ρύζι είναι νεωτερισμός). Όλη η μαστοριά έγκειται στο τριμμένο κρεμμύδι, που το καβουρδίζουν σε λάδι ή βούτυρο, μέχρι να χρυσίσει και να γλυκάνει τη σούπα. «Τανωμένο» είναι το πιάτο με γιαούρτι ή ταν. Όταν φτιάχνεται με το νωπό πασκιτάν, λέγεται και «πασκιτανένιον σορβά».
Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης από το «Ραγιάν» επισημαίνει πως το κρεμμύδι στη συνταγή συνήθιζαν να το προσθέτουν όσοι είχαν καταγωγή από την περιοχή του Καρς, οι Καρσλήδες. Η Ρένα Αβραμίδου θεωρεί πως όλη η γλύκα και η γεύση που παίρνει αυτό το φαγητό, που θα μπορούσαμε να το πούμε και εθνικό των Ποντίων, οφείλεται σε αυτό ακριβώς το τριμμένο και καβουρδισμένο κρεμμύδι.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 4 κουτ. σούπας πλιγούρι χοντρό
- 3 κουτ. σούπας ρύζι Kαρολίνα
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό και ζουμερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (όχι σε πολυκόφτη)
- 1.800 ml ζεστό νερό (ή σπιτικός ζωμός της αρεσκείας μας)
- 2 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
- 3 κουτ. σούπας ξερό θρούμπι, ή ρίγανη
- 500 γρ. πασκιτάν ή 500 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τον τανωμένο σορβά, σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε 1.400 ml από το ζεστό νερό ή τον ζωμό, το αλάτι, το πλιγούρι και το ρύζι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μία βράση.
Μετριάζουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά (ή για όσο αναγράφεται στις συσκευασίες των υλικών – μαγειρεύονται σχεδόν στον ίδιο χρόνο), ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν.
Παράλληλα σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά, και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-8 λεπτά, μέχρι να πάρει σκούρο χρυσαφένιο χρώμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα ξερά μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο ζεστό νερό ή τον ζωμό με το πασκιτάν ή το γιαούρτι και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα, ακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει μια εντελώς λεία και παχύρρευστη σούπα, χωρίς σβόλους.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με τα μυρωδικά και, αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό για να κάνουμε τη σούπα όσο αραιή μάς αρέσει.
Αφήνουμε τον τανωμένο σορβά για μερικά λεπτά κατά μέρος για να αναμειχθούν οι γεύσεις (όχι για πολύ όμως, γιατί το πλιγούρι θα αρχίσει να φουσκώνει και να πήζει τη σούπα) και σερβίρουμε με ζεστό ζυμωτό ψωμί.
Πηγή: Γαστρονόμος