2oς Κύκλος Σεμιναριακών μαθημάτων «Εισαγωγή στη Λαογραφία – Λαογραφία του Ποντιακού Ελληνισμού» |
Το Εργαστήριο Μελέτης, Καταγραφής και Διάσωσης της Ποντιακής διαλέκτου του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει για συμμετέχοντες/ουσες από τον ελλαδικό χώρο τον δεύτερο κύκλο σεμιναριακών μαθημάτων, με την Ενότητα «Εισαγωγή στη Λαογραφία – Λαογραφία του Ποντιακού Ελληνισμού» με την Διδάσκουσα στο Τμήμα Δρα Λαογραφίας, κα Μυροφόρα Ευσταθιάδου.
Τα δέκα σεμιναριακά μαθήματα θα είναι ωριαία και θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά (μέσω πλατφόρμας Zoom) κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο 22 Απριλίου 2022 και οι παρακολουθήσεις είναι δωρεάν.
Ανώτατο όριο συμμετοχής: 20 άτομα.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 18/4/2023 στο: info-pontlab@bscc.duth.gr
Οι παρακολουθήσεις είναι υποχρεωτικές. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Ενότητες μαθημάτων
1. Βασικές λαογραφικές έννοιες: πολιτισμός, λαός, λαϊκός, ήθη-έθιμα, επιβίωσηαναβίωση, συνέχειες-ασυνέχειες, η ιστορικότητα των λαογραφικών φαινομένων, 2. Η διαμόρφωση της ποντιακής ταυτότητας στην Ελλάδα, 3. Έντεχνος Λαϊκός Λόγος: το λαϊκό παραμύθι - τα ποντιακά παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις, θρύλοι, τα δημοτικά τραγούδια του Πόντου, 4. Η ταυτότητα των εθνοτοπικών συλλόγων, 5. Τι είναι άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Το παράδειγμα της εγγραφής του εθιμικού δρωμένου των Μωμό΄ερων, 6. Λαογραφία και επιτόπια έρευνα. Πως καταγράφουμε; Μεθοδολογία – Πρακτική, 7. Αφηγήσεις ζωής. Πως παίρνουμε συνέντευξη. Η βιογραφική προσέγγιση, 8. Ανιχνεύσεις λαογραφικών στοιχείων μέσα σε αποσπάσματα λογοτεχνικών ποντιακών βιβλίων, 9. Αστική Λαογραφία. Το παράδειγμα της Τραπεζούντας, 10. Έθιμα στον κύκλο του χρόνου – Δωδεκαήμερο και Λαμπρή