40 χρόνια γιόρτασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρυλορίου «η Κερασούντα και το Γαρς» |
Και πως να μη χαμογελάει η Χρύσα Μαυρίδου και τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου, αφού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» έπιασε το νήμα εκεί ακριβώς που το είχε αφήσει προ κορωνοϊού: με πλήθος κόσμου να στηρίζει τις δράσεις του, με την παράδοση σε πρώτο πλάνο, τη νεολαία να βαδίζει στα βήματα των μεγαλύτερων και τον σύλλογο να δίνει «ζωντάνια» στο χωριό.
Το απόγευμα της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου ο σύλλογος έκοψε την ετήσια βασιλόπιτά του, στην κατάμεστη αίθουσα της κοινότητας που έχει γεμίσει με φωτογραφίες από την ιστορία του χωριού με τη βοήθεια του Δήμου Κομοτηνής. Η εκδήλωση συνέπεσε με τα 40 χρόνια από την ίδρυση του δραστήριου συλλόγου, καθώς επίσης με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του χωριού από πρόσφυγες Ποντίους.
Όπως κάθε φορά, η εκδήλωση δεν ήταν μία απλή κοπή βασιλόπιτας, αλλά περιελάμβανε πολλά ακόμη, όπως αναλυτική παρουσίαση πεπραγμένων από την πρόεδρο Χρύσα Μαυρίδου, με φωτογραφικό αφιέρωμα, αλλά και ενδιαφέροντα παραδοσιακά δρώμενα από μικρές και μικρούς του συλλόγου. Η κα Μαυρίδου θύμισε την πρόσφατη ιστορική επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο χωριό, την παρουσία του συλλόγου στη Βουλή με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης, την επίσκεψη ξένων φοιτητών στο χωριό για γνωριμία με την ποντιακή γαστρονομία, κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις Αγίας Μαρίνας που εν μέσω πανδημίας δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στο θρησκευτικό σκέλος σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, ενώ για φέτος ετοιμάζονται και μεγάλες εκδηλώσεις γλεντιού, γαστρονομίας κι όχι μόνο. Επίσης, στάθηκε στο ότι η πανδημία μπορεί να φρέναρε τις δια ζώσης δράσεις του συλλόγου, αλλά πολλά συνεχίστηκαν διαδικτυακά ή με πιο συμβολικά. Ακόμη, ανέδειξε το στόχο του συλλόγου, που είναι πάντα τα παιδιά του τόπου να αποκτούν βιώματα γύρω από την παράδοση, ώστε αυτή να μη σβήνει. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τον παραδοσιακό χορό, το τραγούδι, τα όργανα, το θέατρο, την ποντιακή διάλεκτο και γαστρονομία, μεταξύ άλλων.
Τέλος, η κα Μαυρίδου ευχαρίστησε από καρδιάς τους ανθρώπους του χωριού, που πάντα είναι δίπλα στο σύλλογο, στηρίζοντας τις δράσεις με την ενεργό συμμετοχή τους αλλά και βοηθώντας ως εθελοντές.
Στο πλευρό του συλλόγου
Τη βασιλόπιτα, παραδοσιακή μάλιστα όπως διαπίστωσε, ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κκ Παντελεήμων. Μιλώντας για την ιστορία του χωριού και των κατοίκων του είπε: «100 χρόνια ζωής, παράδοσης, χρόνια δύσκολα, ξεριζωμένοι οι άνθρωποί μας, με τα ρούχα που φορούσαν και τις εικόνες που έχουμε μέσα στο ναό, ήρθαν και θεμελίωσαν τη νέα τους ζωή και μας παρέδωσαν ήθος, πίστη, εντιμότητα, τρόπο για να ζει κανείς». Εξήρε την προσπάθεια του συλλόγου να διατηρεί άσβεστη την παράδοση και τα ήθη-έθιμα του ποντιακού ελληνισμού.
«Οι Πόντιοι αδελφοί μας ήρθαν και ρίζωσαν, φέρνοντας τις παραδόσεις, σε αυτό τον πολύ όμορφο τόπο» τόνισε από θέσης του ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου. Έδωσαν σε όλους εμάς τους Θρακιώτες αυτοπεποίθηση, δύναμη και λεβεντιά από τις αλησμόνητες πατρίδες, διαπίστωσε.
Την έμπρακτη στήριξη της δημοτικής αρχής στον σύλλογο, αλλά και σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου, μετέφερε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, που αναγνώρισε ότι το διοικητικό συμβούλιο κράτησε όρθιο τον σύλλογο παρά τον κορωνοϊό.
Τη συνεισφορά του συλλόγου στο να παραμένει το χωριό δραστήριο και να ακούγεται εντός κι εκτός συνόρων, τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης υπό την ιδιότητα και… του γαμπρού στο χωριό, όπως είπε χιουμοριστικά.
Πηγή: Ο Χρόνος