Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Ο Σταύρος Ξαρχάκος «εξερευνά» το δημοτικό τραγούδι και το φέρνει στο σήμερα - Από την Κρήτη ως τον Πόντο

Ο Σταύρος Ξαρχάκος «εξερευνά» το δημοτικό τραγούδι και το φέρνει στο σήμερα - Από την Κρήτη ως τον Πόντο
Ο Σταύρος Ξαρχάκος «εξερευνά» το δημοτικό τραγούδι και το φέρνει στο σήμερα - Από την Κρήτη ως τον Πόντο

«Σε δύο πράγματα κουμπώνει η ψυχή μου: στην Ιστορία και στην παράδοση» υπογράμμισε ο Σταύρος Ξαρχάκος στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Παρασκευής (17/3), στο στούντιο Manos Backline Services, με αφορμή τη μεγάλη συναυλία που ετοιμάζει στο θέατρο Παλλάς με τίτλο «Από τον Πόντο ως την Κρήτη - Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση». Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι συνθέτης που εμπνέεται από την παράδοση, τη σπουδάζει σε ολόκληρη τη ζωή του, ενσωματώνει από νωρίς στοιχεία της στο έργο του και επιτυγχάνει να τη διαδώσει στις νεότερες γενιές.

«Επειδή τα τελευταία χρόνια την Ιστορία και την παράδοση την έχουμε γράψει... κάπου, αποφασίσαμε ν' ακουμπήσουμε πάνω στην παράδοση, και μάλιστα την πολύ σκληρή, δηλαδή την παράδοση σε Βορρά και Νότο, Πόντο και Κρήτη, με ένα κοινό στοιχείο που ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους, τη λύρα. Επιλέξαμε κυρίως παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία θα τα πούμε με μία δική μας άποψη. Δεν πάμε να τ' αντιγράψουμε» πρόσθεσε. Μαζί του επί σκηνής θα βρίσκονται η Ηρώ Σαΐα, γνωστή για την αγάπη της και τη δεξιοτεχνία της στο δημοτικό τραγούδι, αλλά και οι ερμηνευτές – εκπρόσωποι: της αυθεντικής κρητικής παράδοσης ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης και του ποντιακού τραγουδιού ο Αλέξης Παρχαρίδης. 

Έτσι, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, το θέατρο Παλλάς θα πλημμυρίσει από μελωδίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, αφηγήσεις που παρέμειναν ζωντανές από στόμα σε στόμα και διαχρονικά, ιστορικά δημοτικά τραγούδια θα έχουν την τιμητική τους, μιας και εκείνη τη βραδιά θα παρουσιαστούν μέσα από την ευρηματική ενορχηστρωτική ματιά του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος γνωρίζει ιδανικά να «γεφυρώνει» το παρελθόν με το σήμερα.

Δημήτρης Αποστολάκης: «Νιώθω μεγάλη τιμή που μας κάλεσε σε αυτό το εγχείρημά του»

«Για μένα ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή συνθέτης στην Ελλάδα. Έχει καθαρή, διεισδυτική ματιά, ήθος και συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια λακωνίζει και είναι εύστοχος στη ματιά του. Νιώθω μεγάλη τιμή που μας κάλεσε σε αυτό το εγχείρημά του και θέλω να υπηρετήσω τ' όραμά του» είπε ο Δημήτρης Αποστολάκης, ο οποίος είναι ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης, ένας εξαιρετικός χειριστής του λόγου με ισχυρές απόψεις, ο οποίος καταφέρνει να διακρίνεται δίχως εύκολους εντυπωσιασμούς. Με τη σειρά του, ο Αλέξης Παρχαρίδης ανέφερε: «Είμαι και εγώ πολύ ευτυχισμένος που για πρώτη φορά συναντώ τον κ. Ξαρχάκο. Ανακαλύφθηκε από τον συνθέτη ένα ανεξερεύνητο πεδίο, όπως είναι η παραδοσιακή μουσική όλης της Ελλάδας. Δυστυχώς, δεν ενδιαφέρει πολύ κόσμο, πάμε να τη χάσουμε. Αλλά με τέτοιες προσπάθειες, της δίνουμε ζωή. Και ο κόσμος που θα έρθει να μας δει, θα αισθανθεί τ' αρώματα και τις γεύσεις της».

Κατά τη διάρκεια των προβών, είχαμε την ευκαιρία ν' ακούσουμε το τραγούδι «Μεσοπέλαγα αρμενίζω» (Αποχαιρετιμός / Θάλασσα) από την αισθαντική φωνή τής Ηρούς Σαΐα, συνοδευόμενη από την κρητική λύρα του Δημήτρη Αποστολάκη. Ο τρόπος, που ερμήνευσαν οι δύο καλλιτέχνες το κομμάτι, γέμισε την καρδιά μας με συγκίνηση, αλλά και δύναμη ψυχής. «Το ποντιακό μου αίμα "χτύπησε" ξανά, μόλις άκουσα την ποντιακή λύρα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μία μεγάλη μου αγάπη, όπως είναι η Κρήτη και ο Πόντος σμίγουν σε αυτή τη συναυλία. Θα προσπαθήσω να υπηρετήσω αυτά τα τραγούδια με τον τρόπο που εγώ μπορώ και εύχομαι να είναι αυτός που πρέπει» επισήμανε, αργότερα, η Ηρώ Σαΐα, η οποία την περασμένη σεζόν παρουσίασε ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων στην ΕΡΤ, με σκοπό ν' αναδείξει τον Πόντο, τις ομορφιές και την ιστορία του.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος «εξερευνά» το δημοτικό τραγούδι και το φέρνει στο σήμερα - Από την Κρήτη ως τον Πόντο

Σταύρος Ξαρχάκος: «Οι νέοι έχουν μεγάλη σχέση με την παράδοση τα τελευταία χρόνια»

Τα τελευταία χρόνια, οι νέοι έχουν δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική και την πολιτιστική της ταυτότητα. Νιώθουν υποχρεωμένοι και απαραίτητοι μέσα από αυτό, μαθαίνοντας και υιοθετώντας τις αξίες και τα ιδανικά, ώστε για να γίνουν ολόκληρες και ζωντανές προσωπικότητες.«Αυτό που λένε ότι οι σημερινοί νέοι δεν είναι κοντά στην παράδοση είναι λάθος. Οι νέοι έχουν μεγάλη σχέση με την παράδοση τα τελευταία χρόνια. Μην ξεχνάτε πόσες σχολές έχουν ανοίξει σ' όλη την επικράτεια και πόσα μουσικά γκρουπ έχουν δημιουργηθεί. Άρα είναι αρκετά περισσότερο απ' ότι ήταν πριν από είκοσι χρόνια» είπε ο κ. Ξαρχάκος, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι «η νεολαία μας με κάνει πολύ αισιόδοξο. Κοιτάξτε τις διαδηλώσεις που έκαναν αυτά τα παιδιά για τη μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη. Έξω από τα iphone και τους υπολογιστές. Δείτε με τι πάθος το κάνανε, χωρίς να είναι κάτω από καμία κομματική ομπρέλα. Βέβαια, το πρόβλημα είναι πώς από εδώ και πέρα θ' αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα πράγματα που έρχονται. Γιατί έρχονται άσχημα πράγματα, όχι καλά».

Πηγή: Έθνος