του Μπάμπη Παναγιωτίδη
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών - σήμερα το πρωί - ο Δραμινός - βιρτουόζος της λύρας - Λάμπης Τιλκερίδης.
Ο Λάμπης Τιλκερίδης γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1936 στην Καλλιθέα Δράμας στον Ποντιακό μαχαλά. Στη συνέχεια η οικογένεια μετακόμισε στη Νέα Αμισό, εκεί όπου ο μικρός Λάμπης βλέποντας μια Ποντιακή λύρα κρεμασμένη στον τοίχο του σπιτιού τους άρχισε δειλά - δειλά να την " γρατζουνάει " στην αγκαλιά της μάνας του Μαρίας σε ηλικία 5 - 6 ετών.
Η καταγωγή των γονιών του - όπως ο ίδιος έλεγε - ήταν από Τραπεζούντα και Αργυρούπολη.
Ο πατέρας του Ηλίας ασκούσε το επάγγελμα του ωρολογοποιού - διατηρώντας κατάστημα στην οδό 19ης Μαΐου κοντά στο χώρο όπου για χρόνια υπήρχε το παζάρι. Παράλληλα τα χέρια του "έπιαναν" και έτσι κατασκεύαζε Ποντιακές λύρες.
Σε μια απ' αυτές ο Λάμπης άρχισε να μαθαίνει όντας αυτοδίδακτος και να εξελίσσεται έχοντας γερά ακούσματα από την παρουσία του σε πανηγύρια και μουχαμπέτια.
Αργότερα η οικογένεια έρχεται στην πόλη της Δράμας και εγκαθίσταται στην οδό Σινά.
Στα 1958 ο Λάμπης πηγαίνει φαντάρος, παράλληλα εξασκεί το επάγγελμα του ωρολογοποιού καθώς και την εξάσκηση λύρας παίζοντας σε πανηγύρια - γάμους - μουχαμπέτια. Ήταν πλέον περιζήτητος τόσο για το όμορφο παίξιμο του, όσο και για τον ακέραιο χαρακτήρα του, την σεμνότητα και το ήθος του. Για τον λόγο αυτό έχαιρε της εκτίμησης και της αγάπης όλου του Ποντιακού στερεώματος και του κόσμου που τον ακολουθούσε παντού.
Είχε την έφεση - παικτικά- να ακούει καϊτέδες και τραγωδίας και να τα μελοποιεί με έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο δίχως να τα αλλάζει.
Απολύεται στα 1961 και την επόμενη χρονιά φεύγει μετανάστης στη Γερμανία, στην πόλη Λούντενσαιντ. Γνωρίζει την γυναίκα του, δημιουργούν μια όμορφη οικογένεια με δύο παιδιά, τον Ηλία και την Μαρία.
Από κει επιστρέφει στα 1974 και έκτοτε παίζει λύρα - εκτός από την περιοχή της Δράμας - στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες και όπου του ζητηθεί.
Συνεργάζεται με τους Πλούταρχο Κανετίδη, Αριστείδη Αργυρόπουλο, καθώς και με όλους τους γνωστούς Πόντιους καλλιτέχνες της εποχής, μεταξύ άλλων τους Γώγο Πετρίδη, Χρύσανθο Θεοδωρίδη, Γιώργο Κουγιουμτζίδη.
Κοντά του μαθήτευσαν και τον αποκαλούσαν δάσκαλο οι Μιχάλης Καλιοντζίδης, Γιώτης Κογκαλίδης, Στέλιος Χαλκίδης, Αντώνης Νικηφορίδης και άλλοι.
Ο γράφων είχε την τύχη να τον γνωρίσει πριν 40 χρόνια όταν έπαιζε λύρα στο οικογενειακό κέντρο "ΛΕΜΟΝΑ" της Καβάλας.
Ο Λάμπης ο "ρολογάς " ήταν το ψευδώνυμο του, ενώ σαν καλός που ήταν με ότι καταπιάνονταν ήθελε ο ίδιος να ψήνει την μπριζόλα του καθώς ήταν μερακλής και στο φαγητό του.
Η εξόδιος ακολουθία του λαοφιλή Λάμπη Τιλκερίδη θα τελεστεί την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 10:00 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων (Α' Κοιμητήρια Δράμας), πίσω από το γήπεδο της Δόξας Δράμας.
Καλό παράδεισο να έχεις μεγάλε δάσκαλε Λάμπη, εν σκηναῖς δικαίων.