Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Κερκέλια: Νηστίσιμα Ποντιακά κουλούρια

Κερκέλια: Νηστίσιμα Ποντιακά κουλούρια
Κερκέλια: Νηστίσιμα Ποντιακά κουλούρια

Υλικά

Κομμάτια: για περίπου 30 κομμάτια
- 700 γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κούπες νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία

Για τα νηστίσιμα ποντιακά κερκέλια ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στη λακκούβα.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε στο χέρι για 8-10 λεπτά. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, σε ζεστό περιβάλλον, για 45-50 λεπτά.

Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας και ακουμπάμε εκεί τη ζύμη. Την πλάθουμε σε μικρές κουλούρες με τρύπα στη μέση. Τις αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι για περίπου 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και βάζουμε τις κουλούρες στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα.

Αν θέλουμε, τις αλείφουμε με ζαχαρόνερο. Τις ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Μυστικά

- Μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι παραπάνω, εξαρτάται από το αλεύρι.
- Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού. Δεν πρέπει να είναι ζεστό γιατί θα καεί η μαγιά.
- Βγαίνουν σαν μικροσκοπικά ψωμάκια.
- Μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα.