![]() |
Στην Παναγία Σουμελά οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου |
Μια εβδομάδα νωρίτερα, λόγω των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Παναγία Σουμελά.
Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές εστίες τους από τους Τούρκους, που διήρκεσαν από το 1916 μέχρι και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ελλήνων του Πόντου σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.
Φέτος, οι εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Μαΐου το πρωί, στο χώρο προ της ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
- 07:00: Θα σημάνουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών.
- 08:00: Επίσημη έπαρση της Σημαίας.
- 10:10: Πέρας προσέλευσης στην ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, των Αρχών
- 10:15: Πέρας προσέλευσης των επισήμων.
- 10:30: Τέλεση Μνημόσυνου με τη χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βέροιας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων και του Λαού.
Ομιλία (ή πανηγυρικός) μέσα στον Ιερό Ναό από τον Πρόεδρο του Σωματείου « Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη.
- 11:00: Μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο προαύλιο χώρος της Ιεράς Μονής
- Επιμνημόσυνη δέηση
- Κατάθεση στεφάνων