Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Χρ. Μαυρίδου: «Δεν τιμάμε απλώς, προσπαθούμε να μην γράψει άλλος την ιστορία μας»

Χρ. Μαυρίδου: «Δεν τιμάμε απλώς, προσπαθούμε να μην γράψει άλλος την ιστορία μας»
Χρ. Μαυρίδου: «Δεν τιμάμε απλώς, προσπαθούμε να μην γράψει άλλος την ιστορία μας»

Τον απώτερο σκοπό των ποντιακών διεκδικήσεων που δεν είναι άλλος από την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, υπογράμμισε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου.

«Η 19η Μαΐου αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των προγόνων μας αλλά και ευθύνη-χρέος προς τους νεκρούς μας και στα παιδιά μας», τόνισε η πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου και συμπλήρωσε πως οι εκδηλώσεις μνήμης στοχεύουν στην αποτροπή τέτοιων τραγωδιών.

Συστράτευση όλων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Επίσης, τόνισε τη συλλογικότητα αυτού του αγώνα, «σ’ αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνο Πόντιοι, Θρακιώτες, Αρμένιοι αλλά όλοι μαζί γιατί η ανθρωπότητα δεν σηκώνει άλλες γενοκτονίες». Απώτερος σκοπός των διεκδικήσεων είναι όπως ανέφερε η Χρ. Μαυρίδου η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών κοινοτήτων της καθ’ ημάς Ανατολής, μαζί με την πρόληψη και αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων. Η συστράτευση της ελληνικής Πολιτείας αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών είναι επιτακτική, σύμφωνα με την πρόεδρο, όπως επίσης και η αναγνώριση της γενοκτονίας από τον θήτη.

«Δεν τιμάμε απλώς αλλά προσπαθούμε να μην γράψει άλλος την ιστορία μας» δήλωσε η Χρ. Μαυρίδου και ευελπιστεί πως με τη δύναμη και την ορμή των νέων θα δημιουργηθεί ένας καλύτερος κόσμος.

Δράσεις μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία
 
104 χρόνια μετά, στην Κομοτηνή η μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμήθηκε με πλήθος δράσεων. Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν την παραμονή της 19ης Μαΐου στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, με κεντρικό ομιλητή τον απόγονο του εθνομάρτυρα και δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη, Κώστα Καπετανίδης. Ανήμερα της 19ης Μαΐου το απόγευμα στην Παναγία πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια τελέστηκε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μητροπολίτη Χρύσανθου.

Πηγή: Ο Χρόνος