Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων (Φωτο - Video)

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Υπό τους ήχους της Ποντιακής λύρας, χορεύοντας συγκινημένοι, δεκάδες Πόντιοι απέτισαν φόρο τιμής σήμερα στους προγόνους τους στο χώρο του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. 

Μικροί και μεγάλοι τη μέρα μνήμης τούτη, με ένα γαρύφαλλο στο χέρι φώναξαν δυνατά «δεν ξεχνάμε». Το παρών στην εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικής επετειακής δράσης του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, έδωσαν εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση και τα σώματα ασφαλείας.

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η Φλόγα της Μνήμης άναψε λίγο μετά τις 11 στην πλατεία Αγίας Σοφίας από τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα ενώ ακολούθως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. «Τιμούμε τις 353.000 ψυχές των Ελλήνων Ποντίων που σφαγιάστηκαν με σχέδιο από την Τουρκία. Είναι ιστορικό χρέος να αναγνωριστούν τα εγκλήματα κατά των Ελλήνων» σημείωσε ο κ. Ζέρβας σε δηλώσεις του.

Πρέπει και να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αδικαίωτους νεκρούς. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί η ανθρωπότητα να μείνει σε εγρήγορση και να αποφύγει στο παρόν και στο μέλλον τέτοιες βαρβαρότητες» είπε από πλευράς της η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου.

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Από μέρους του ο πρόεδρος των Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Παύλος Γαλεγαλίδης επεσήμανε «θα θέλαμε ένα κεντρικό σημείο μνήμης σε όλες τις πόλεις, και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη». Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν στην απογευματινή εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.


Υπενθυμίζεται πως στις 19:00 έχει προγραμματιστεί η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Στις 19:20 είναι προγραμματισμένη  ομιλία από τον Πρέσβη της Ελλάδος Γεώργιο Διον. Πουκαμισά, ενώ στις 20:15 θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος.

Πηγή: Opinion