Η αθόρυβη κοινωνική δράση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας |
Ένα βιβλίο που’χε μείνει ξεχασμένο σ’ ένα ράφι, μία ομιλία ενός ιστορικού και μία ερώτηση οδήγησαν στην δημιουργία ενός συλλόγου στην Αυστραλία και μαζί του στην αναβίωση ενός ιστορικού σωματείου: της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας.
Η Λίτσα Αθανασιάδη είναι απόγονος προσφύγων απ΄την Τραπεζούντα. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Ρωσία, στα δύσκολα χρόνια πριν τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, και μετά από λίγα χρόνια μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα.
Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα η οικόγενειά της μετανάστευσε, για μιά ακόμη φορά, στην μακρινή Αυστραλία.
Η κ. Αθανασιάδη, μιλώντας στο πρόγραμμά μας, μας είπε ότι "μεγάλωσε" στην Ποντιακή Εστία Μελβούρνης όπου δραστηριοποιούνταν ο πατέρας της ο οποίος έπαιζε ποντιακή λύρα. Οταν ο πατέρας της έφυγε απ΄τη ζωή η κ. Αθανασιάδη ακολούθησε τα βήματά του και συνέχισε να ασχολείται με την Ποντιακή Εστία ενώ χρημάτισε και πρόεδρός του συλλόγου.
Ωστόσο, μιά σειρά συμβάντων - που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και συμπτώσεις - την οδήγησε στην ίδρυση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας το 2006.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των γυναικών του Πόντου το 1904 όταν ιδρύθηκε η Μέριμνα Ποντίων Γυναικών και θέλοντας να τιμήσει την παρακαταθήκη που άφησαν, η κ. Αθανασιάδη, συνεπικουρούμενη από μια ομάδα εξίσου αφοσιωμένων γυναικών, ένωσε το νήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μέριμνας με εκείνο της Ποντιακής πατριάς της Μελβούρνης.
Απ΄το 2006 που ιδρύθηκε, η Μέριμνα Ποντίων Γυναικών Ωκεανίας αναπτύσσει έντονη αλλά αθόρυβη προσφορά στον φιλανθρωπικό χώρο. Ωστόσο. τα ενδιαφέρονται του εν λόγω σωματείου επεκτείνονται σε ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα από εκείνο της φιλανθρωπίας. Η δράση της Μέριμνας είναι ευρύτερη και προσανατολισμένη στην διατηρήση της ιστορικής μνήμης και διάδοση της κληρονομιάς του Πόντου.
Ακούστε όλες τις λεπτομέρειες στην συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Αθανασιάδη εδώ.
Πηγή: SBS