Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η εκδήλωση στη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού |
Η συγκίνηση για τα δεινά που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός από τις θηριωδίες των Τούρκων, 104 χρόνια μετά τη Γενοκτονία του 1919, κυριάρχησε στην εκδήλωση μνήμης του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Νεαπόλεως και Τρισάγιο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, παρουσία εκπροσώπων όλων Ποντιακών Συλλόγων του δήμου Νεάπολης-Συκεών αποδόθηκε ο ελάχιστος φόρος τιμής στους ανθρώπους που σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα εκκαθάρισης των νεότουρκων.
«Είναι δική μας υποχρέωση να μην ξεχάσουμε τη θηριωδία και να μην επιτρέψουμε να ξεχαστεί», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και υποστήριξε ότι «οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα πρέπει σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες και τις ενώσεις των Ποντίων και βεβαίως με όλους τους υπόλοιπους φορείς αλλά και τα πρόσωπα που μπορούν να συνεισφέρουν, να καταρτίσουν συγκεκριμένη στρατηγική για την αναγνώριση της Γενοκτονίας που θα περιλαμβάνει στόχους και χρονοδιάγραμμα». Μίλησε μάλιστα για μια στρατηγική που θα ενώνει δυνάμεις και θα αναδιαμορφώνεται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις.
Καταλήγοντας στην ομιλία του που συγκίνησε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ο Σίμος Δανιηλίδης επικεντρώθηκε στα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και στους πρόσφυγες που υπέφεραν τα πάνδεινα αναφέροντας το λαϊκό στίχο που λέει: «Να μη δουν τα μάτια σου όσα χωράει η καρδιά σου». «Αυτό έζησαν», είπε και παρατήρησε ότι είναι ευκαιρία για τη σημερινή Τουρκία να δείξει ένα είδος μετάνοιας για τα εγκλήματα των νεότουρκων και να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία όπως έκανε η επίσημη Γερμανία με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.
Στην εκδήλωση μνήμης η οποία έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ναού όπου βρίσκεται και το Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού συμμετείχαν όλοι οι ποντιακοί σύλλογοι του δήμου.
Εκπροσωπώντας τους Συλλόγους ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ζιγκερίδης τόνισε ότι η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, θλίψης οδύνης και περισυλλογής για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Παρά τα δεινά «εμείς οι Πόντιοι», σημείωσε «αποτελούμε την κορωνίδα της ανάπτυξης της Ελλάδο», είπε ο κ. Ζιγκερίδης καλώντας όλους τους Συλλόγους να ενωθούν για το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τον δήμαρχο και τους συμμετέχοντες συλλόγους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Ποντιακή Εστία Νεάπολης, ο Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης, ο Σύλλογος Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ» και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, η χορωδία του οποίου απέδωσε με τους στίχους τραγουδιών τον πόνο για τα δεινά του Ποντιακού Ελληνισμού, με χοράρχη τον Γιώργο Μπίλη και συνοδεία των μουσικών: Λάμπη Ελληναίο στη λύρα και Μάκη Παπαδόπουλο στο ούτι. Την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησε η Κατερίνα Μπίλη.
Το «παρών» στην εκδήλωση στην οποία έγινε ιδιαίτερη μνεία στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης (29 Μαΐου 1453) έδωσαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης, Καθαριότητας Θοδωρής Κυζιρίδης, Οικονομικών και Νέας Γενιάς Αλεξάνδρα Τερζίδου, Υπηρεσιών Δόμησης Ιωάννης Ζαρίφης, η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη, η πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Ζιγκερίδης, Απόστολος Παπάζογλου, και οι τοπικοί σύμβουλοι Πεύκων Βασίλης Πολυτσίνος και Νεάπολης Ιωάννα Ζαφειρίου και Γιώργος Βουκουρεσλής.