Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Νέα Υόρκη: Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Νέα Υόρκη: Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Νέα Υόρκη: Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Μηνύματα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και για συνέχιση του αγώνα για δικαιοσύνη, με στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, εξέπεμψαν οι διοργανωτές και συμμετέχοντες στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ποντίων που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαΐου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Επρόκειτο για μια συνδιοργάνωση του Γενικού Προξενείου σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά, τον Ποντιακό Σύλλογο Νόργουοκ του Κονέκτικατ, τον Ποντιακό Σύλλογο «Κομνηνοί» της Νέας Υόρκης, τον Ποντιακό Σύλλογο «Ακρίται» της Φιλαδέλφειας, την Ποντιακή Κοινότητα της Νέας Ιερσέης και του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής».

Ο πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο οποίος συντόνισε το πρόγραμμα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε την εκτίμησή του στο έργο των ποντιακών οργανώσεων, τονίζοντας ότι η μνήμη και οι παραδόσεις θα πρέπει να περάσουν από γενιά σε γενιά. Στη συνέχεια, έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Κωνσταντίνο Τσιλφίδη, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες του Ποντιακού Ελληνισμού για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Νέα Υόρκη: Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

«Το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία πρέπει να είναι στόχος όλων των Ελλήνων της Ομογένειας και απανταχού. Όπως ομοίως κάθε εθνικό θέμα. Η Κύπρος, ο Πόντος, η Μακεδονία, η Θράκη, η Β. Ήπειρος και τα νησιά, όλη η Ιστορία μας. Αυτοί που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, την πίστη και τη σημαία μας δεν λογάριασαν τον θάνατο, αλλά σκέφτονταν για το μέλλον όλων των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Τσιλφίδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ποντιακής Νεολαίας, Αλέξανδρος Στεφανίδης, τόνισε πως «καθήκον της νέας γενιάς είναι να θυμούνται και να τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και να διασφαλίσουν ότι οι ιστορίες τους δεν θα ξεχαστούν και να συνεισφέρει στην μάχη ενάντια στην άρνηση της Γενοκτονίας».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», Δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης, με τη βοήθεια οπτικού υλικού, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, με τίτλο «Πόντος και Γενοκτονία», η οποία ξεκινούσε από τα χρόνια προ Χριστού και έφτανε μέχρι τη σύγχρονη τραγωδία του ξεριζωμού, των θηριωδιών και της Γενοκτονίας, δίνοντας, σε περίπου 15 λεπτά, χρήσιμα ιστορικά στοιχεία.

Νέα Υόρκη: Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

«Θέλουμε ουσιαστικά η Γενοκτονία να αναγνωριστεί διεθνώς – και από την ίδια την Τουρκία. Δεν είναι μια πράξη αντεκδικήσεως, δεν ζητάμε καμιά τιμωρία ή εκδίκηση, είναι μια ηθική δικαίωση για τους προγόνους μας και θέλουμε οι άνθρωποι σε όλους τους χώρους να ασκούν απρόσκοπτοι τα δικαιώματά τους, να υπάρχει ελευθερία, να υπάρχει ασφάλεια, να υπάρχει προοπτική», κατέληξε ο Δρ Βασιλειάδης.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Τζίμυ Κόκοτας, μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται από τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις στην Ουάσιγκτον, αναγνωρίζοντας πως η αποστολή όλων εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μετά από 100 χρόνια τελικά ο κόσμος δεν έχει αλλάξει – κι αν έχει αλλάξει, άλλαξε προς το χειρότερο. Διότι δεν έχει αναγνωριστεί ούτε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ούτε άλλα γεγονότα», είπε ο κ. Κόκοτας.

Νέα Υόρκη: Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Το μήνυμα του ΥΠΕΞ

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την εκδήλωση, αλλά και την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, και την εκτίμησή του στον αγώνα των ποντιακών οργανώσεων στο εξωτερικό.

«Οι ωμότητες και οι βαρβαρότητες που τελέστηκαν σε βάρος τους έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη των απανταχού Ελλήνων. Είναι αυτονόητο ότι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της ελληνικής Πολιτείας αλλά και όλων μας, ιδίως απέναντι στη νέα γενιά», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας.

Νέα Υόρκη: Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στον δικό του χαιρετισμό, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Προξενείο.

«Νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε όλοι μαζί προκειμένου να μπορέσουμε να επηρεάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις και εδώ στις ΗΠΑ το κέντρο λήψης αποφάσεως είναι η Ουάσιγκτον. Οι Πόντιοι με μόνα εφόδια τη φιλοπατρία και τις Αρχές τους διατήρησαν και διατηρούν άσβεστη την κληρονομιά του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Αυτό πράττετε και εσείς εδώ», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε προβολή ενός σχετικού ντοκιμαντέρ, με την εκδήλωση να κλείνει με παραδοσιακούς χορούς υπό τη λύρα του Δημήτρη Στεφανίδη.