Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Ο πολιτισμός του Πόντου περνάει από το στομάχι

Ο πολιτισμός του Πόντου περνάει από το στομάχι
Ο πολιτισμός του Πόντου περνάει από το στομάχι

16 παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα μαγειρεύτηκαν από συλλόγους και… διαγωνίστηκαν στο Θρυλόριο

Ρακίν μεζέ, χαψοτύγανο, ντολμαδάκια με μαύρα λάχανα και αμπελόφυλλα, σιρόν, τανομένον σορβά, πιροσκία, κουρκούτ, χαβίτς, ωτία από δύο συνταγές, πετμέζι, περέκ με τυρί, ψαθήρια, μαύρα λάχανα με φασούλες, ποράνι, κολοκυθοανθοί.

Τί κοινό έχουν όλα τα παραπάνω πιάτα; Είναι φυσικά ποντιακά. Και όποιος επισκέφτηκε το Θρυλόριο, το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουλίου, μπόρεσε να τα γευτεί, φρεσκομαγειρεμένα εκείνη την ώρα από 16 διαγωνιζόμενους συλλόγους από πολλά μέρη της Ελλάδας. Ήταν το 6ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στο χωριό, από τον πολιτιστικό σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «η Κερασούντα & το Γαρς», μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, με τη συνεργασία της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας και τη συμμετοχή πολλών Ποντιακών Σωματείων.

Ο πολιτισμός του Πόντου περνάει από το στομάχι

Μπουκιά-μπουκιά, γενιά-γενιά

«Πώς να γιορτάσεις χωρίς φαγητό;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Χρύσα Μαυρίδου, η οποία στάθηκε στην αξία της γαστρονομίας ως φορέα παράδοσης και ιστορίας. Κοινός στόχος όλων, όπως είπε, είναι ένας: «η διάσωση του ποντιακού φαγητού, γιατί όπως κάθε φαγητό, είναι ταυτότητα, κουλτούρα, μνήμες».

Άλλωστε, οι… φορείς των συνταγών, δηλαδή οι γιαγιάδες, έχουν φύγει οι περισσότερες από τη ζωή, γι’ αυτό το βάρος διάσωσης της ποντιακής γαστρονομίας πέφτει στις επόμενες γενιές. Κι αυτός ήταν ο λόγος που γεννήθηκε το φεστιβάλ ποντιακής γαστρονομίας, με τη Χρύσα Μαυρίδου να ευελπιστεί όχι απλώς στη διάσωση του ποντιακού φαγητού, αλλά στην περαιτέρω αξιοποίησή του σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Δήλωσε, ακόμη, ευτυχής γιατί παρά τον καύσωνα και τις δυσκολίες διάφορων συλλόγων, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, ενώ φέτος εντάχθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή τα 100 χρόνια γέννησης του Θρυλορίου και τα 40 χρόνια δημιουργίας του συλλόγου.

Ο πολιτισμός του Πόντου περνάει από το στομάχι

Να ταΐσουμε… και τουρίστες

50% γεύση, 20% εμφάνιση, 30% χρήση παραδοσιακών υλικών. Σε αυτά διαγωνίστηκαν τα πιάτα, με τον Αναστάσιο Αρουτσίδη, μέλος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας -που τα έκρινε- και καθηγητή μαγειρικής στο ΔΙΕΚ Κομοτηνής, να στέλνει το μήνυμα ότι «ο πολιτισμός της γαστρονομίας του Πόντου αναδεικνύει τον τόπο μας και φέρνει τουρισμό».

Γι’ αυτό πρότεινε «να ενωθούμε όλοι οι μάγειρες της Κομοτηνής» με κοινό στόχο την ανάδειξη της τοπικής θρακιώτικης γαστρονομίας, όχι μόνο της ποντιακής, αλλά και τον ΠΟΠ προϊόντων του τόπου.

Μετά το φαγητό, η βραδιά έκλεισε με ποντιακό sand up comedy, από τη Γιούλη Γεωργιάδου, που παρουσίασε την πρωτότυπη θεατρική παράσταση με τίτλο «τα προσωνύμια της Φραντάλας» στα ποντιακά.

Πηγή: Ο Χρόνος