Εκδηλώσεις Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου: Το χρυσό «Ξυλάγγειν» στο «Ρακίν Μεζέ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» |
Τα 40 χρόνια σημαντικής και δημιουργικής προσφοράς του έκλεισε φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς». Ταυτόχρονα, όμως, ο οικισμός του Θρυλορίου συμπλήρωσε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Δύο σπουδαία γεγονότα-ιστορικά ορόσημα, που σηματοδότησαν το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία των φετινών επετειακών εκδηλώσεων «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας».
Υποδοχή λειψάνου της Αγίας Μαρίνας
Η αυλαία των εορτασμών «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023, με την τέλεση Αρχιερατικού Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμονα. Ένας εσπερινός, κατά τον οποίο η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» υποδέχτηκαν στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Θρυλόριο το Ιερό Λείψανο της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Άνω Τούμπας της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα, ο Μητροπολίτης ήταν αυτός που μετέφερε το λείψανο εντός του ναού, όπου τελέσθηκε Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, με τους πιστούς από όλη την περιφέρεια να προσέρχονται με ευλάβεια, για να προσκυνήσουν το λείψανο, αποδίδοντας τον σεβασμό και την αγάπη στην ιερή μνήμη της Αγίας Μαρίνας.
Ο Μητροπολίτης, αφού ευχαρίστησε για την ευγενική προσφορά της μεταφοράς του λειψάνου, αναφέρθηκε στον μαρτυρικό βίο της Αγίας Μαρίνας και κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν την πίστη, το θάρρος και την ομολογία της.
6ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας
Την επόμενη μέρα τη σκυτάλη των εκδηλώσεων πήρε το 6ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιουλίου 2023 στην κεντρική πλατεία του Θρυλορίου. Σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας και με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα η Ποντιακή Γαστρονομία ήταν ξανά παρούσα. Η απλότητα της γεύσης και η χάρη της νοστιμιάς της ποντιακής διατροφής ανέδειξαν για άλλη μια φορά το μεγαλείο του διατροφικού πολιτισμού, που έφεραν στην Ελλάδα οι πρόγονοί μας. Οι μυρωδιές της παράδοσης συνεπήραν την κριτική επιτροπή, αλλά αυτές που ξεχώρισαν και κέρδισαν την προτίμηση τους είναι το «Ρακίν Μεζέ», που επιμελήθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» Δράμας και κατέκτησε το χρυσό «Ξυλάγγειν», τα «Ψαθήρια» που μαγείρεψε ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιοχωρίου Καβάλας «Ο Άγιος Γεώργιος», που κατέλαβε το αργυρό «Ξυλάγγειν», καθώς και το «Πετμέζι ζαχαροκάλαμου» που παρασκεύασε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Γενισέας Ξάνθης, που πήρε το χάλκινο «Ξυλάγγειν». Τη δική του πινελιά έβαλε και το κοινό, δίνοντας την ψήφο του στα «Ντολμαδάκια με μαύρα λάχανα και αμπελόφυλλα» από τον Σύλλογο Ποντίων Νίψας Νομού Έβρου. Τα «Ξυλάγγεια» φιλοτέχνησαν ο Γιάννης Τσούλφας και ο Γιώργος Μαυρίδης. Τη βραδιά της γαστρονομίας έντυσε με το θεατρικό της μπρίο και το ταλέντο της γραφής της η Γιούλη Γεωργιάδου με τη θεατρική παράσταση «Τα προσωνύμια της Φραντάλας».
Η επιτροπή αξιολόγησης Να σημειωθεί ότι μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων ήταν: Θεόδωρος Κουρατζόγλου, Σεφ, Β΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Κική Εμμανουηλίδου, βραβευμένη Σεφ, Μέλος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Αναστάσιος Αρουτσίδης, Σεφ, Μέλος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Δημήτριος Μασμανίδης, Σεφ, Μέλος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Νίκος Λυγερός, Καθηγητής, Στρατηγικός Σύμβουλος, Θωμάς Σαββίδης, Βιολόγος – Χημικός, Καθηγητής Βοτανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελένη Σιδηροπούλου, Παραγωγός Χειροποίητων Ποντιακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων «Ελένη».
Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και ποντιακή βραδιά
Την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων, όπου συμπίπτει με την παραμονή του εορτασμού της Αγίας Μαρίνας, πραγματοποιήθηκε στο ομώνυμο εξωκλήσι του Θρυλορίου Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ στον αύλειο χώρο του ναού ακολούθησε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης, αλλά και του Συλλόγου Ποντίων Επαρχίας Νέστου. Επίσης προσφέρθηκαν στον κόσμο ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού.
Η γιορτινή διάθεση μεταφέρθηκε λίγο αργότερα στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου είχε οργανωθεί μια παραδοσιακή ποντιακή βραδιά με καταξιωμένους πόντιους καλλιτέχνες. Ο χορός, και το τραγούδι υπό τις μελωδίες της ποντιακής μουσικής κράτησαν ζωντανό το κέφι του κόσμου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ποντιακά εδέσματα από μικρούς σεφ
Η τέταρτη και τελευταία μέρα των φετινών επετειακών εκδηλώσεων μνήμης και απόδοσης τιμής επισφραγίστηκε με μία νότα αισιοδοξίας, πως η νέα γενιά θα δημιουργήσει βιώματα από την παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα και όχι μόνο. Ήταν μία ημέρα αφιερωμένη στους μικρούς μάγειρες και στις μικρές μαγείρισσες, που είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις νοστιμιές της ποντιακής κουζίνας για άλλη μια χρονιά. Οι μικροί σεφ συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην κεντρική πλατεία του οικισμού και περίμεναν φορώντας τα καπελάκια του σεφ. Υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των μεγαλύτερων παρασκεύασαν ποντιακά εδέσματα, ανοίγοντας το φύλλο, βάζοντας μέσα τυρί και περιμένοντας στη συνέχεια υπομονετικά να τηγανιστεί, ώστε να γευτούν αυτό που δημιούργησαν. Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια. Με τη λάμψη στα μάτια των μικρών παιδιών και την άσβεστη ελπίδα της συνέχειας του Ποντιακού πολιτισμού, ολοκληρώθηκαν και φέτος με πλήρη επιτυχία οι γιορτές του θέρους «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», χάρη στην άοκνη προσπάθεια των μελών του Δ.Σ. και των ακούραστων εθελοντών του Συλλόγου, τη στήριξη των χορηγών και των χορηγών επικοινωνίας, αλλά και του κόσμου που πλαισίωσε τις εκδηλώσεις.
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης