Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Οι "Μωμό'εροι" κεντρικό θέμα στο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική – Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Οι "Μωμό'εροι" κεντρικό θέμα στο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική – Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
Οι "Μωμό'εροι" κεντρικό θέμα στο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική – Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

H Έδρα UNESCO «Ανθρωπολογία της Παραδοσιακής Μουσικής» με επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κο Παύλο Κάβουρα, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Μουσικής και του Πολιτισμού «ΤΡΟΠΟΣ», διοργανώνουν το Διεπιστημονικό Συνέδριο «Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική – Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, 20 χρόνια από τη Σύμβαση της UNESCO για την ΑΠΚ».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια, Πανεπιστημίου 30, στην αίθουσα «Ιωάννης Δρακόπουλος», στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2023. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το συνέδριο περιλαμβάνει τρεις ενότητες θεματικών:
Η πρώτη ενότητα αφορά σε γενικότερα ζητήματα της ΑΠΚ, διεθνώς και ειδικότερα στην Ελλάδα.
Η δεύτερη ενότητα εστιάζεται σε έναν κριτικό διάλογο με αντικείμενο τα τρία στοιχεία του ελληνικού μουσικού πολιτισμού που έχουν ήδη εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.
Η τρίτη ενότητα επανέρχεται στη θεματική της ΑΠΚ γενικώς και εξετάζει σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές από τα πεδία της Ψηφιακής Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Εκπαίδευσης.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται με την διεξαγωγή μίας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με σκοπό την κωδικοποίηση των συμπερασμάτων και τον περαιτέρω σχεδιασμό των δράσεων για την ΑΠΚ.

Τα εγγεγραμμένα στοιχεία του ελληνικού μουσικού πολιτισμού που θα συζητηθούν είναι (κατά σειρά εγγραφής τους στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO):

● Το Μωμοέρια, ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου από την Κοζάνη, το οποίο αποτελεί παραδοσιακή μορφή του λαϊκού ποντιακού θεάτρου (2016),
● το Ρεμπέτικο (2017) και
● η Βυζαντινή Μουσική / Ψαλτική Τέχνη, (εγγραφή από κοινού με την Κύπρο, 2019).

Για τους Μωμό'ερους θα μιλήσουν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου:

«Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων: Η πορεία προς την εγγραφή και τα αποτελέσματα της ένταξης στο διεθνές ευρετήριο»
Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Διδάκτωρ Λαογραφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κώστας Αλεξανδρίδης, Ηθοποιός, πρόεδρος Ελληνικού Σωματείου «Οι Μωμόγεροι»

«Η εγγραφή των Ποντιακών εθίμων του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων στη λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Αποτελέσματα, προεκτάσεις, προκλήσεις και εθνογραφικοί αναστοχασμοί»
Ιωάννης Τσεκούρας Διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συζήτηση με τη συμμετοχή μελών και εκπροσώπων των κοινοτήτων

Να θυμίσουμε ότι το έθιμο εγγράφηκε:

– στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015.
– στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO (Representative List of Intangible Cultural Heritage of Humanity) το 2016